Ismét a kormányt bírálja a Magyar Nemzeti Bank

Friss elemzésükben azt írják, az árstop miatt kiemelkedően magasak a magyarországi üzemanyagárak.
Kékes Viktória

2023. március 22. 07:24

Ismét a kormányt bírálja a Magyar Nemzeti Bank

A hazai üzemanyagárak összetételéről közölt elemzést a Magyar Nemzeti Bank. Ebben azt írják, hogy miközben Magyarország import oldalon a régióban a legalacsonyabb árakon képes kőolajhoz jutni, addig régiós összevetésben jelenleg hazánkban a legmagasabb a benzin és Ausztria után a második legmagasabb a gázolaj forintban kifejezett ára. 

 

(forrás: Magyar Nemzeti Bank)

Amint a fenti ábrából is látszik, február végén a benzin ára 50, a gázolajé 34 forinttal magasabb itthon, mint a régióban.

 

Az elemzés szerint ezt a különbséget nem az üzemanyagra kivetett extra magas adó (a valóságban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el), hanem – a világpiaci folyamatok, a globális ellátási láncok akadozása mellett – 

 

az üzemanyagár-sapka versenycsökkentő hatása magyarázza.

 

Az elemzés szerint  „az ársapka 2022. decemberi kivezetését követően az üzemanyag-piac normalizálódása vélhetően megindult, azonban ez várhatóan fokozatos folyamat lesz”.

 

Nem ez az első eset, hogy az MNB, illetve a jegybankot vezető Matolcsy György bírálja az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, azon belül is az árstopok rendszerét. Talán nem véletlen, hogy a Monetáris Tanács két tagjának megbízatását nem hosszabbítják meg, helyettük új tagokat választ majd az Országgyűlés.