Ismét 180 fokot fordult a kormány álláspontja a napelemekkel kapcsolatban

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn. Ez már megint egy óriási fordulat a kormánytól.
Vass Imre

2023. január 30. 17:41

Ismét 180 fokot fordult a kormány álláspontja a napelemekkel
kapcsolatban

Egymásnak ellentmondó döntések, kapkodás, hozzá nem értés, a következetesség teljes hiánya jellemzi az Orbán-kormány napelemekkel kapcsolatos döntéseit. – írtuk egy novemberben megjelent cikkünkben. Akkor már három hét is eltelt Gulyás Gergely bejelentése óta. A miniszter a Kormányinfón mondta, a kormány felfüggeszti a jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását. Ez a szakmai szervezetek és a szakértők is szerint is egy óriási hiba és visszalépés az ügyben. Most úgy tűnik, újabb fordulat következett be a kormány álláspontjában.

 

Steiner Attila szerint Magyarország energiabiztonsága érdekében fejleszteni kell az energetikai rendszert. Az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik az országos hálózatot. Összteljesítményük elérte a 4 ezer megawattot, ami kétszeresen haladja meg a paksi atomerőműét - tette hozzá.

 

Az államtitkár úgy véli, hogy a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés. Azok kapcsolhatják a naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket. Az E.On beruházási csomagja például csaknem 800 megawatt napelemes kapacitás csatlakoztatását teszi majd lehetővé.

 

Steiner Attila közölte, hogy a kormány akkumulátortámogatási programmal is segíti a megújuló energiák befogadását.