Ismeretlen szegedi haditudósítás került élő az első világháborúból

A száz éve megjelent A nagy háború könyvei sorozat Tábori levelek című kötetébe első világháborús leveleket szerkesztett Nagy Endre. A szerzőket nem lehet azonosítani, előkerült viszont egy olyan példány, amely segít felfedni egyikük kilétét. Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész írása teljes terjedelmében a Szeged folyóiratban jelent meg. A Szegedi Tükör kivonata.
Szegedi Tükör

2023. január 31. 16:53

Ismeretlen szegedi haditudósítás
került élő az első világháborúból

A nagy háború könyvei sorozatban 1915 legelején Tábori levelek címmel olyan kötetet adtak ki, amibe az első világháborús fronton írt levelek kerültek, melyek szerzőit nem mindig lehet azonosítani. Nemrég azonban előkerült egy olyan példány, amely segít felfedni egyiküket. A címlapján ugyanis ez a bejegyzés olvasható:

 

„Mint »olvasnivalót« kaptam valakitől kölcsön ezt a könyvet. Olvasás közben legnagyobb meglepetésemre találtam meg benne a 14. oldalon egy, a Pesti Napló 1914. decemberi számában megjelent leírásomat, az utolsó pár sort Kulinyi Ernő biggyesztette hozzá. Az ivangorodi előnyomulás idejéből való a kis leírás. Kellner”

 

 

A szóban forgó cikk visszakereshető. A szeretet katonái a Pesti Napló 1914. december 1-jei számában látott napvilágot, K. D. monogramú szerzőtől. Szerencsére ugyanő beleírta a nevét és a könyv megszerzésének dátumát is a címlapra, így kiderül, hogy a szegedi Kellner Dániel a haditudósítás szerzője.

 

Kellner Dániel 1895. május 9-én született Csongrádon. Hétéves korában költözött családja Szegedre, középiskoláját a piaristáknál végezte, majd Budapesten tanult az orvosi karon. 1914-ben, tizenkilenc évesen részt vett az első világháborúban, Ivangorodnál is szolgált, Szentpétervár közelében. Diplomáját 1920-ban szerezte meg, neve később a sportorvoslással forrt egybe.

 

Kellner Dániel

 

A könyvbe írt megjegyzése szerint írásának utolsó pár sorát „Kulinyi Ernő biggyesztette hozzá”, aki (1893–1945) író, újságíró, drámaíró és a korszak egyik legismertebb operettlibrettistája volt. Szegeden született, gimnáziumi tanulmányait a piaristáknál végezte, ezután a fővárosban jogra iratkozott be, de később hírlapírónak állt. 1944 októberében hurcolták el.

 

Kellner és Kulinyi ismeretsége a szegedi piarista gimnáziumban kezdődött, ahol mindketten részt vettek a gyorsírókörben. A későbbi orvos feltehetően valós levelet küldött Kulinyinak, akinek ekkor már jelentek meg írásai a Pesti Naplóban, ezért közlésre alkalmassá tette a beszámolót, és megírta hozzá az „utolsó pár sort”, amik azonban könnyen azonosíthatók, eltérő témájuk és stílusuk miatt.

 

Így lett A szeretet katonái a későbbi szaktanulmányokat és könyveket megelőzően Kellner Dániel első nyomtatásban közölt írása.