Iskolafelújítások: 2 milliárd 800 millió forintot költ rá Szeged, állami támogatás nélkül

Két év alatt a szegedi önkormányzat hat általános iskolát újít fel közel 3 milliárd forintból. Négy intézmény már elkészült, ebből kettőt, a Tarjáni Kéttannyelvű Iskolát és Weöres Sándor Általános Iskolát pénteken délután adták át.

2019. április 15. 22:02

A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskolába a Tehetség Hete rendezvénysorozat zárásaként került sor az intézmény ünnepélyes átadására. Botka László polgármester ünnepi beszédében elmondta az iskola összefogása nélkül nem sikerült volna a 42 éves intézmény felújítása, hisz a munkálatokat a tanévben végezte a kivitelező. Az elmúlt hónapokban nem csak a tanárok és a diákok jártak az iskolába, hanem a munkások is. Szerencsére a két tevékenységet sikerült összehangolni és zavartalanul folyhatott a tanítás.

Az önkormányzat 2,8 milliárd forintból két év alatt hat intézményt újít fel. Ebből 2 milliárd forint uniós forrás, a többit pedig az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította.

Négy iskola már megújult, kettő felújítása pedig hamarosan elkezdődik. A Tarjáni Kéttannyelvű Iskola felújítása közel félmilliárd forintba került és az intézmény szebb lett, mint újkorában – mondta a polgármester, aki külön kiemelte az iskola folyosóit díszítő képeket, amelyeket a diákok és a tanárok közösen készítettek el. A beruházással az volt a célunk, hogy 21. századi feltételeket biztosítsunk annak a magas színvonalú oktató-nevelő munkának, amely ebben az intézményben zajlik - zárta beszédét Botka László.

Szabóné Dancsik Tünde intézményvezető kiemelte, sem a diákok, sem a tanárok számára nem volt könnyű a felújítás közel fél éve, hisz össze kellett hangolni az oktatást és a felújítási munkálatokat. „Az biztos, hogy mind a két fél részéről nagy rugalmasság kellett, hogy minden zökkenőmentesen menjen” – mondta. Minden héten egyeztettek a kivitelezővel a munkákról, de így is előfordultak érdekes helyzetek. Volt olyan, amikor a két tanterem között egy nagy rés tátongott a falban. A gyerekek azonban gyorsan hozzászoktak a helyzethez és végül már egy kicsit sem zavarta őket a munka.

Közel félmilliárd forintból elkészült az iskola teljes szigetelése, kicserélték a több mint 300 külső nyílászárót, megújult a fűtési és az elektromos rendszer, valamint napelemek kerültek az épületre. A beruházásnak köszönhetően sokkal energiahatékonyabb lett az iskola. Ez azért is fontos, mivel az iskola ebben az évben elnyerte az „Energiahatékony iskola” elismerést, emellett az „Ökoiskola” címet is viseli az intézmény – tette hozzá az intézményvezető.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója az ünnepélyes megnyitón kiemelte, a felújítás az önkormányzat és tankerületi központ hatékony együttműködésének eredménye. „Polgármester úr! Hálám és köszönetem, hogy ez a beruházás megvalósult és bízom abban, a későbbiekben további partneri együttműködésben járulhatunk hozzá, hogy javuljanak a Szegedi Tankerületi Központ infrastrukturális feltételei” – mondta az igazgató, aki köszöntőjét Klebelsberg Kuno szavaival zárta: „Az igazi műveltség az gazdagságot teremt, gazdagodást eredményez. És még a gazdag emberek is tönkre mennek igaz műveltség híján”. Ebben a közösségben az igazi műveltség teljes kiteljesedés szemlélhetjük és csodálhatjuk. Köszönet ezért a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyerekeknek. – tette hozzá az igazgató.

Párszáz méterrel arrébb a Piros Iskolában, azaz a Weöres Sándor Általános Iskolában is ünnepségre készültek a pedagógusok, a diákok és a szülők, hisz ez az intézmény is megújult. Az ünnepélyes avatásra a Weöres Hét lezárásaként került sor.

Dobos János igazgató elmondta, a felújítás során kicserélték az összes nyílászárót, teljes külső hőszigetelést és új vakolatot kapott az épület, kicserélték az összes lámpát és napelemek kerültek a tetőre. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy így megújult az intézmény. Szerdán a Weöres-hét egyik rendezvényeként élőlánccal körbe ölelték az épületet és egy hip-hip hurrával köszöntötték – mesélte az igazgató.

Dobos János azt is elmondta, számukra is nagy kihívás volt a felújítás, hisz oktatási időben zajlott, de szerencsére végül is zökkenőmentesen lezajlottak a munkák.

Botka László polgármester beszédében először is köszönetet mondott a pedagógusoknak, a gyerekeknek és a szülőknek, hogy türelemmel viselték a felújítással járó nehézségeket.

A 39 éves épület megérett már a felújításra és most, a fél éves felújítás után gyönyörű lett. – mondta a polgármester, aki kiemelte, erre az intézményre is közel félmilliárd forintot fordított az önkormányzat. „Az a célunk, hogy Szeged néhány éven belül Magyarország legzöldebb települése legyen, ezért is törekszünk az intézményeink energiahatékonyságát javítani az ilyen beruházásokkal” – tette hozzá Botka László.

Mészáros Tamás, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, az itt élők számára nagy öröm ennek a két intézménynek a felújítása. Mind a két iskola gyönyörű lett és megfelelő körülményeket biztosít az ott zajló oktató-nevelő munkának. Tarjánban emellett két nagyobb beruházás is folyamatban van. Az egyik a József Attila sugárút mellett épülő kerékpárút, amely összeköttetést biztosít a Belváros és Algyő között. Ez nagyon sok itt lakó számára kiemelkedően fontos fejlesztés. A másik pedig a Zöld Város Projekt, amely keretében Tarján valamennyi zöldfelülete, parkja, tere, járdája és útja megújul, ezzel is szebbé és élhetővé varázsolva a városrészt.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportjait is!