Írt egy szöveget arról egy, a szegedi Fideszben politizáló professzor, hogy az egyetemi oktatók ne politizáljanak

Az eszmefuttatás a Magyar Nemzetben jelent meg, Pál József büszkén írta oda a cikke végére, hogy egyetemi tanár.

2019. március 07. 10:31

Írt egy szöveget arról egy, a szegedi Fideszben politizáló professzor, hogy az egyetemi oktatók ne politizáljanak

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”

– ezt jól tudjuk George Orwell Állatfarm című tündérmeséjéből, amely elvileg a sztálini Szovjetunió allegóriája, de egy ideje már tökéletesen leképezi a mai szomorú magyar valóságot – is.

Pál Józsefnél kevesen politizálnak láthatóbban, persze lehet, hogy ő azért teheti meg, mert – maradva Orwellnél – disznó, alelnöke a szegedi Fidesznek. Valószínűleg hasonló dolgokért nem baj az sem például, hogy Trócsányi László miniszter az Alkotmányjogi tanszékről is fölveszi a fizetését – diákok nem nagyon „találkoztak” vele az órákon.

„Mi másról szeretünk beszélni, mást hallgatni, semmint rágalomáradatot és silány öndicséretet” – írja Pál professzor, és ezzel maximálisan egyet is értünk: az örökös Brüsszelezés és sorosozás pont az a rágalomáradat, amelyet nagyon sokan nem szeretünk hallgatni, és inkább másról, a valós problémákról szeretünk beszélni. És nagyon sok kollégája ugyanígy gondolkodik az egyetemen: rosszul van a brüsszelezéstől, sorosozástól, a kormány silány öndicséretétől, és attól a rágalomáradattól, amely huszonnégy órában árad az alapítványi médiából.

  • Ezért is emelik föl a szavukat.
  • Ezért kezdtek el tiltakozni, tüntetéseket szervezni.
  • Ezért nem értik az akadémia szétverését sem, például.

És közben nem értik, hogyan dőlhetnek be világlátott, tanult, ismert, elismert professzorok a Brüsszelezős, sorosozós rágalomáradatnak és silány öndicséretnek.

Cikkünk megjelenésével egy időben levelet írunk egyetemi oktatóknak: kíváncsiak vagyunk, mi a véleményük Pál József gondolatairól.

gszl