Irinyi Tamás a Témában: Sztrájkolhatnak az egészségügyi szakdolgozók

Hétfőn kezdődött meg az egészségügyi szakdolgozók sztrájktárgyalása. Ha a kormány nem emeli jelentős mértékben a bérüket, akkor akár munkabeszüntetéssel járó sztrájkba is kezdhetnek. Az egészségügyi államtitkár azonban csupán bérkorrekcióról beszélt, amellyel a szakszervezetek és a kamara is elégedetlenek. A Szeged Televízió Téma című hírműsorában Balogh Judit beszélgetett Irinyi Tamással, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnökével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. február 23. 17:28

Irinyi Tamás a Témában:
Sztrájkolhatnak az egészségügyi szakdolgozók

Irinyi Tamás az aktuális helyzetről azt mondta, „a Szakdolgozói Kamara jó két-két és fél héttel ezelőtt tárgyalt az államtitkársággal és valamiféle ígéretet kaptunk, hogy július 1-jével talán emelkedik a bér. Pontos összeget még nem tudok mondani, nagyjából 18 százalékos emelés várható, de ez még nincs aláírva, még nincs kihirdetve, tehát ez még abszolút nem biztos. Hogy utána mi lesz? Mi tettünk olyan javaslatot a kormányzatnak, ami biztosítaná az utánpótlás lehetőségét, hogy egy picit vonzóbbá váljon a szakdolgozói pálya. Ennek ellenére ezeket a javaslatokat elvetették, és teljesen másfajta irányba szeretnének elindulni, amit mi viszont elfogadhatatlannak tartunk.”

 

Az egészségügyi szakdolgozók bérezésével kapcsolatban elmondta, hogy Nyugat-Európában az orvosi bérek körülbelül 40–50 százalékát keresik meg, míg huszonegy százalékát. Ennyire és ennyivel kevesebbet egy európai országban sem keresnek szakdolgozók, mint Magyarországon.

 

„Abszolút a sereghajtók vagyunk jelen pillanatban a fizetésünket nézve. Már Romániából, Szerbiából nem jönnek kollégák, mert ott többet keresnek.”

 

Irinyi Tamás úgy véli, ha az egészségügyi szakdolgozók fizetése elérné az orvosok bérének 37 százalékát, ahogy a kormány tervezi, már az is nagy előrelépés lenne a mostani helyzethez képest.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Vélemények

mutasd mind