Irinyi Tamás a Témában: A szegedi klinikán több a beteg, mint egy éve, és rosszabb az állapotuk

Az egészségügyi szakdolgozói kamara megyei elnöke szerint a jelenleginél sokkal több lesz a beteg a negyedik hullámban.
Cservenák Zoltán

2021. november 10. 09:39

Irinyi Tamás a Témában: A szegedi
klinikán több a beteg, mint egy éve, és rosszabb az állapotuk

Kedd este a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorának vendége volt Irinyi Tamás, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke. Irinyi az adásban azt mondta: a koronavírusos betegek állapota nagyban függ az orvosok és a szakdolgozók létszámától, ebben pedig nem áll jól a szegedi klinika sem, éppúgy mint más klinikák Magyarországon.

 

Miközben az ideális orvos–ápoló arány 1 a 4-hez lenne, Magyarországon 1 az 1,8-hoz közelít az arány, de Szegeden „nagyjából több az orvos, mint az ápoló” – mondta Irinyi Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az ápolási eszközök elavultak a nyugati országokhoz képest.

 

A jelenleg is a szegedi covid-kórházban dolgozó Irinyi Tamás kollégái elmondása alapján úgy látja, nagyon nehéz az ellátás,

 

rosszabb a helyzet, mint a tavaly őszi második járványhullámban, és vélhetően az idén tavaszi harmadik hullámban tapasztaltat is meghaladja majd a betegek száma.

 

Irinyi Tamás szerint helytálló Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökének számítása, miszerint egy ápolóra 10–15 covidos beteg jut Magyarországon, ami nagyon rossz arány.

 

„Azért riasztó ez a szám, mert súlyos állapotú betegek vannak a covid-osztályokon” – mondta a megyei kamaraelnök, aki felhívta a figyelmet, hogy a betegek mozgatása, a vérvételek, az infúziók bekötése, az oxigénpalackok cseréje nagyon sok időbe telik, emberfeletti munkát végeznek a szakdolgozók a klinikán.

 

Irinyi Tamás nem tudta megerősíteni a Szeged Televízió értesülését, miszerint a 60 beteget ellátó szegedi covid-intenzíven 2 orvos jutna műszakonként, de annyit elmondott, ügyeleti időben lehetséges, hogy ennyi orvos van a betegekkel. Ugyanakkor ismét hangsúlyozta, nem az orvosok száma az alapvető probléma, hanem az ápolók hiánya.

Irinyi arról is beszélt, hiába rendelnek a covid-osztályokra más szakterületekről orvosokat, orvostanhallgatókat és ápolókat, mindenkit be kell tanítani, ami felemészti az ott dolgozó, tapasztalt kollégák idejét és energiáját.

 

 

Az is nehezíti az ellátást, hogy az ápolók 95 százaléka nő, átlagéletkoruk 50 és 60 év közötti. Jellemzőein 50–60 kilós nők akár 100–110 kilós betegeket is mozgatnak napi sok órában. „Fizikailag és mentálisan is döbbenetes a megterhelés”

 

– tette hozzá.

 

A szakdolgozói kamaraelnök emlékeztetett: egy ápoló kiképzése évekbe telik, 3–4 év után látszik a hozadéka, de ha nem vonzó a szakma, akkor kevesen lépnek erre a pályára. Az elmúlt években rohamosan csökkent az ápolók száma, az átlagéletkoruk 55 év fölött van, nemsokára 10–15 ezren mennek nyugdíjba.

 

Az ápolói szakmát jobb fizetésekkel lehetne vonzóbbá tenni, ezért legalább 30 százalékos béremelésért és jobb munkakörülményekért tüntettek az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén még a nyáron. Irinyi Tamás elmondta: azóta sem változott a helyzet. „A héten lesz száz napja, hogy átadtunk a minisztereknek és miniszterelnök úrnak a petíciót, azt a 12 pontot, amiben kérjük a segítségüket, de válasz azóta sem érkezett”

 

Irinyi szerint ez is jól mutatja, hogy az egészségügyi szakdolgozói társadalmat mennyire veszik komolyan. „Nem hallják meg a segélykéréseinket.”

 

 

Elhalasztják a műtéteket

 

Nemcsak a halasztható műtéteket napolhatja el az Országos Kórház Főigazgatóság, de a megyei ellátások rendszerét is átalakíthatják a járvány negyedik hulláma miatt. Szegeden is egyre több műtétet mondanak le felsőbb utasításra – értesült elsőként a Szeged Televízió.

 

„A koronavírusos betegek számának növekedése miatt – a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan – a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. A betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása”

 

– ez jelent meg a keddi járványadatokat közlő tájékoztatóban a kormányzati weboldalon.

 

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást. A Szeged Televíziónak azt mondták, ez két-három napon belül megtörténhet. A Szegedi Híradónak Rovó László, az SZTE rektora, aki maga is orvos, elismerte:

 

Másfél év alatt rendkívül kimerült az egyetem egészségügyi kapacitása „pszichésen és a munkaerő szempontjából is”.

 

A rektor ezzel is magyarázta az SZTE-n elrendelt kötelező oltást, mert így várhatóan legalább az egyetem kevésbé terheli majd betegekkel a saját klinikáját.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

 

 

(fotó: Ollé Réka)

Tovább olvasom