Iráni drónokkal is harcolnak az oroszok, ukrajnai orosz katonai központokat támadnak az ukránok

Ez történt az orosz–ukrán háborúban 2022. szeptember 18-án.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 18. 23:27

Iráni drónokkal is harcolnak az oroszok, ukrajnai orosz katonai központokat támadnak az ukránok

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy Oroszország iráni támadórepülőgépeket vetett be – írta vasárnap a New York Times. A New York Timesnak nyilatkozó ukrán katonai tisztviselő szerint a Shahed-136-os drónok maradványait fedezték fel a földön az Ukrajna által ebben a hónapban az ország északkeleti régióiban indított ellentámadás során.

 

Ukrán légicsapások

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában 20 légicsapást hajtott végre orosz erődök ellen. A Kyiv Independent vasárnapi beszámolója szerint az ukrán légierő sikeresen célzott 15 orosz erődítményre és négy helyszínre, valamint hét irányítópontra.

 

Felháborodás az izjumi tömegsírok miatt

Salome Zourabichvili grúz elnök súlyos bírálatokat fogalmazott meg vasárnap Oroszország ellen, miután a hét elején tömegsírokat fedeztek fel Izjumban. Zourabicsvili a leghatározottabban elítélte az Oroszország által Izjumban elkövetett háborús bűnöket, hozzátéve, hogy „ezekre a háborús bűnökre az igazságszolgáltatásnak kell választ adnia” – írja a Kyiv Independent.

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy az Ukrajnában felfedezett tömegsírok Oroszország háborús bűneinek bizonyítékai az országban.

 

Pszichiátriát lőttek az oroszok

Négy orvos meghalt, két beteg pedig megsebesült, miután az orosz erők rálőttek egy pszichiátriai kórházra Sztrelecja faluban – közölte Oleg Szinjehubov, Harkiv régió kormányzója. A létesítmény evakuálása folyamatban volt, az egészségügyi személyzet pedig a betegeket szállította ki a kórházból, miközben erős tűz volt, mondta Szinjehubov. A Telegramon hozzátette: „Az evakuálás során az oroszok hatalmas ágyúzásba kezdtek. Az előzetes adatok szerint sajnos 4 egészségügyi dolgozó meghalt, 2 beteg megsérült.”

 

Britek: Putyin kudarcot vallott

Vlagyimir Putyin „nem teljesít minden katonai stratégiai célkitűzést” – mondta a brit védelmi vezérkar főnöke. Sir Tony Radakin szerint a konfliktus valószínűleg „hosszú ideig elhúzódik”, az ukrán katonai erők közelmúltbeli sikerei ellenére. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos kérdésre a BBC-nek azt mondta: „A legelején azt mondtuk, hogy ez Putyin elnök stratégiai hibája, és a stratégiai hibák stratégiai következményekkel járnak. És ebben az esetben ez stratégiai kudarc. Putyin kudarcot vall minden katonai stratégiai célkitűzésében. Ukrajnát akarta leigázni, ez nem fog megtörténni.”