Ipsos: Európa és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozik a magyar

Mondjuk nem csoda.
Kékes Viktória

2022. december 21. 10:16

Ipsos: Európa és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozik a magyar

Nemzetközi közvélemény-kutatásában 36 ország 44 ezer állampolgárát kérdezte az Ipsos arról, hogyan élték meg a 2022-es évet és milyen várakozásaik vannak a 2023-as évre vonatkozóan.

 

Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetét ismerve nem lepődtünk meg különösebben azon, hogy az Európai Unióban, sőt, még világszinten is az egyik legborulátóbb nép a magyar. Míg az uniós polgárok átlag 73 százaléka értékelte rossznak az idei évet saját országa szempontjából, a magyarok 87 százaléka vélekedett így. Ennél is lényegesebb, hogy míg világszerte átlagosan 4 százalékkal csökkent ez az érték, a mi esetünkben 8 százalékkal nőtt. 

Forrás: Ipsos

A kutatásban résztvevők meglehetősen pesszimistán látják a jövő évi kilátásokat is: a magyarok 86 százaléka mondta azt, hogy a fizetések nem fogják utolérni az áremelkedéseket. (Az uniós átlag is magas, 79 százalék.) Ez nagy valószínűséggel így is lesz, hiszen miközben a bérek tekintetében csak a bolgárok állnak rosszabbul nálunk, az infláció mértékét tekintve Európa-rekorderek vagyunk. 

 

Összességében elmondható, hogy a pesszimista gondolkodás világszerte megfigyelhető. A kutatók arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók szerint az emberek toleránsabbak lesznek-e egymással. A globális átlag ebben a kérdésben 34 százalék volt, de a magyar válaszadók mindössze 14 százaléka vélekedett úgy, hogy elfogadóbbak leszünk majd embertársainkkal – ennél rosszabb eredmény csak Japánban született (12 százalék).