Internetfüggőség: a XXI. század kőbaltája az okostelefon, ami segít a túlélésben és kontrollvesztésben

Két dolgon vitatkoztunk feleségemmel a fiunk megszületése előtt. Az egyik, hogy mi legyen a neve. A másik, hogy hány éves korban kaphat tabletet – kezdte kedd esti előadását Fegyverneki Gergő középiskolai tanár, digitálispedagógia-szakértő a Mentorháló legutóbbi előadásán. A vita még nem dőlt el, a kisfiú most két és féléves, de betekintést kaptunk a szülői dilemmákba.
Bod Péter

2022. november 30. 16:47

Internetfüggőség: a XXI. század kőbaltája az okostelefon, ami segít a túlélésben és kontrollvesztésben

A mai gyerekek az anyatejjel szívják magukba a tablethasználatot, éppen ezért kell végig gondolnunk: szükséges-e démonizálni az internetet, és népbetegségnek számít-e az internetfüggőség – hangzott el a folytatásban.

 

Időszerűbb témát aligha lehetett volna találni, mert a gyerekes családok többségében az egyik legkínzóbb probléma manapság: mennyit játszhat a gépen, az okostelefonon a gyerek. Nem egyszerű válaszolni, ezt az előadás is megerősítette. Nem adható pontos válasz: meddig játék a játék a digitális eszközökön. Alapvetően az időről és az időtartamról van ebben az esetben szó, de mint kiderült, nem csak ez számít. 

 

Két állítás egyszerre igaz: a digitális világból nem lehet kimaradni, ám azt is tudni kellene, hogy mennyi napi időt volna szabad benne tölteni. Éppen ezért a cél az arany középút megtalálása – emelte ki az előadó. Hozzátette: könnyebb ilyen kijelentéseket tenni, mint megválaszolni egyben azt is, hogy mindezt mivel és hogyan lehet elérni. 

 

A digitális világra is igaz Kazinczy megfogalmazása: „jót, s jól!” Az internet olyan, mint a sportautó – igyekezett egy hasonlattal megvilágítani a lényeget Fegyverneki Gergő. Ám a gond az, hogy gyerekeinknek a használathoz le kellene fektetni a digitális KRESZ-szabályokat. Ezek rendre elmaradnak.

 

Értelemszerűen következik az előzőekből, hogy az internet önmagában nem jó, és nem rossz. A használat teszi ilyenné, vagy olyanná. Tisztában vagyunk vele, mégis tudatosítani kell, hogy az internet egyszerre hozta el az információ és a dezinformáció korszakát. Ahogyan a kapcsolatépítését és a kapcsolatrombolásét is – hangzott el. 

 

Fegyverneki Gergő jelezte, hogy a világ informatikai fejlesztési központjának számító Szilícium-völgyben az ott dolgozók tizennégy éves korig nem engedik meg gyerekeiknek a digitális eszközök használatát. Ezen persze lehet okunk tamáskodni, de nem kizárt, hogy többről van szó ebben az esetben, mint városi legendáról.  

 

Az internet és vele a digitális eszközök használata nem csak azért hordoz veszélyeket magában, mert a gyerek sok időt tölt ezzel, hanem azért is, mert olyan érzékeny adatokat (telefonszámot, e-mail címet, fényképeket) adhat meg, amelyek illetéktelen kezekbe kerülve nagy károkat okozhatnak. 

 

Kifejezetten veszélyes az Instargamon azoknak az influenszereknek a jelenléte és tevékenysége, akik életmóddal és étkezései szokásokkal kapcsolatos témákkal foglalkoznak. A bejegyzéseiket olvasó kamaszok esetében sokszor léphet fel testkép- és önértékelési zavar – tudtuk meg.

 

A legtöbb esetben az a gond, hogy a szülők egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen tartalmakat követ és olvas gyerekük az interneten. Tény, hogy a XXI. század kőbaltája az okostelefon, mert sokan a túlélés eszközét látják benne – fogalmazott humorosan Fegyverneki Gergő, ám az okostelefon miatt a zaklatás veszélyének a gyerekek és a fiatalok fokozottan kitettek. 

 

A sok eszközhasználat hátterében ott áll az a félelem, hogy kimaradunk a dolgokból. A fiatalok többsége ezért lóg hihetetlenül sok időt a neten. 

 

Az elektronikus zaklatással kapcsolatos jellemzők közé tartozik az anonimitás, a felelősségre vonhatatlanság látszata és a metakommunikáció szinte teljes hiánya. Ezzel párhuzamosan az is igaz, hogy a fiatalok naivan és jóhiszeműen kötnek ismeretséget az interneten, ami sok későbbi gond forrása lehet – emelte ki az szakértő. 

 

Tudatosítani kell a fiatalokkal, hogy az online tér nem játszótér. Bár egyáltalán nem könnyű eldönteni, mi számít az online térben játéknak, heccelődésnek és zaklatásnak. A határok nem élesek, a különbségtételekre mégis ügyelni kellene.

 

Ezzel kapcsolatban több fontos alapszabály: az elektronikus zaklatás is zaklatás, ami bűncselekménynek számít. Vessünk számot azzal, hogy a zaklatást lélektani következményekkel is együtt járhat. Mentális zavarokat idézhet elő elszenvedőjénél, és sajnos egy közelmúltbeli eset is azt mutatja, hogy tragikus következményei is lehetnek. 

 

Az alapszabályok egyikét úgy fogalmazta meg Fegyverneki Gergő, hogy olyan képet soha ne küldjünk el magukról, amit a nagymamánknak nem küldenénk el. Teljesen meggondolatlanul a kamaszok olyan erotikus tartalmú képeket küldhetnek magukról (szexting), amit később megbánnak, kiszolgáltatottá és zsarolhatóvá válnak általa. 

 

Az internetfüggőséget ma inkább internet túlhasználatként szeretik megnevezni a szakemberek, és egy nemrégiben idehaza elvégzett reprezentatív kutatás szerint közel négyszázezer digitális játékfüggőt tartanak számon. Fontos volna családon belül tisztázni, hogy mi állhat a gyerekek internetfüggősége mögött. 

 

Ezzel összefüggésben a szülőnek észre kell venni, ha függőség alakult ki gyerekénél. A digitális világba való belefeledkezés és a külső világ kontrolljának elvesztése a gyerek számára súlyos következményekkel járhat. 

 

Célravezető módszernek látszik, ha az internethasználattal összefüggésben digitális családi szerződés kötünk – javasolta Fegyverneki Gergő, aminek alapelvei közé tartozik, hogy annak megszövegezésébe bevonjuk a gyereket, a szerződés vegyen figyelembe életkori sajátosságokat, és mellette legyen nyitott és rugalmas. 

 

A szülőnek fontos lenne figyelembe venni, hogy olyan játékok részesei a gyerekei, amelyeket csapatban játszanak, és ahonnan a többiek cserbenhagyása nélkül nem lehet idő előtt kilépni. Vagyis, az engedélyezett játékidő átléphető negyedórával. Legyünk rugalmasok. A megszakítás nagyon rossz élmény a gyereknek is. Pontosan olyan rossz, mint egy remek éttermi ebédet és beszélgetést ott hagyni szülőként, mert a gyerek egyszerűen menni akar – kaptunk élményszerű párhuzamot a megszakítás érzéséről.  

 

Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta nyomatékosítani a szakértő, hogy a szerződés az összes képernyőidőt foglalja magába, vagyis a tévé előtt töltött is, valamint azt is: milyen tartalmakat nézhet, fogyaszthat a gyerek. 

 

A cél, hogy a családok eljussanak az offline és az online időmegosztásban az arányossághoz. Nagyon fontos a szülői példamutatás. Vagyis, ne kizárólag beszéljünk arról, hogyan lehet a digitális világon kívül élni, hanem a mindennapokban a szülő ezt maga jelenítse meg hitelesen – hangsúlyozta az előadó.