Inspiráló emlékfestmény Kövér Béláról: a bábszínház-alapító legendás mondása is örökre ottmarad az intézmény falán

Éppen fest egy bábot – a mozdulatot egy régi családi fotó alapján festették falra Schneider Jankóék. Kövér László avatta, de neki is csak ott, a helyszínen derült ki, mit leplez le valójában.

2021. március 24. 15:36

Az évfordulóra új falfestménye lett az intézménynek – eredetileg szobrot szerettek volna avatni, de arról egy időre most le kell tenniük. Volt már a bábszínháznak egy beltéri szobra a névadóról, Kövér Béláról, de azt az előtérből le kellett venniük: menekülési útvonalban fejmagasságban volt. Keresik még a helyét a szobornak az önkormányzattal közösen, de addig is, amíg meglesz ezzel a festménnyel és Kövér Béla szállóigévé vált mondásával emlékeznek a névadóra:

„Ha törik, ha szakad, a kultúra terjesztve lesz!”

A festmény leleplezésére a bábszínház Kövér Béla fiát, a korábbi igazgatót, Lászlót kérte fel. Kövér László előzetesen semmit nem tudott a festményről, amikor leleplezte, akkor látta meg ő is, mit is avatott fel.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Egy régi fénykép alapján festette fel Tóth Andrea és Schneider Jankó egy nap alatt a képet és mellé a mondást. A nézők ezt nem láthatják, nézőforgalmi szempontból az épületnek ez a része el van zárva. Ez a fal annak a helyiségnek a fele, ahonnan a színészek, bábszínészek fellépnek a színpadra. Itt lecsendesülünk, itt készülünk rá igazán a szerepre. Egyfajta mementója is legyen ez a fal annak, hogy minimum úgy kell dolgoznunk virulensségben, alázatban, szeretetben, ahogy Kövér Béla tette – mondta Kiss Ágnes igazgató.

– Bevallom, sejtettem, hogy lesz valami, ugyanis Ágnesék érdeklődtek egy bizonyos családi fotó után. Sajnos nem tudtuk egyből elővenni, de megerősítettük őket, hogy igen, van ez a fénykép. És lám, most már itt van a falon is – mondta Kövér László az avatás után.

– Ha jól emlékszem A három narancs szerelmese című Carlo Gozzi meséhez készült éppen az a báb. Egy igazi comedia della arte. Ráadásul Szegeden volt duplán is a bemutatója: a mesét a bábszínház mutatta be, a meséből készült Prokofjev-operát pedig Magyarországon először a Szegedi Nemzeti Színház mutatta be.

Valóban: a színházi bemutató 1965. február 6-án volt Szabó Miklós fordításában, Vaszy Viktor vezényletével, Versényi Ida rendezésében játszották a darabot.

Kövér László elmondta azt is édesapjáról, hogy akkoriban teljesen máshogy készítette a bábokat, mint ahogy azok manapság készülnek: – Gipszet használt, az egész fej gipszből készült. Ezt kente előbb egy ragasztószerű anyaggal, hogy ne legyen porózus, ne kezdjen el idő előtt porlani, majd ezt festette meg.

Az avatóünnepség része volt az is, hogy a bábszínészek egy rövid meglepetés-előadással is készültek Kövér Lászlónak, a bábok eredeti Kövér Béla-bábok voltak.

Egy hétvége, amikor minden a Kövér Béla Bábszínházról szól

Március 21. a bábszínházi világnap. A fal leleplezéséről készült videót aznap töltik föl Kiss Ágnesék a bábszínház Facebook-oldalára. A világnapon a Kövér Béla Bábszínház YouTube-csatornáján egy napig ingyen látható lesz a Hurka Gyurka című előadás, a Facebook-oldalukon két óránként jelennek meg majd rövid videók, amikben a bábszínészek beszélnek a bábokról. Sőt a bábszínház új indulója is ekkor debütál majd: Mészáros Balázs bábszínész valamint Böhm Balázs és Patkós Péter technikusok játszották fel és vágták meg. – Reméljük, a koronavírus-járvány elvonultával meg tudjuk ezt minél hamarabb mutatni majd valamilyen városi eseményen is – mondta Kiss Ágnes.

Garai Szakács László

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind