Innovációért nem mennek a szomszédba, mert magukban hordják: elképesztő, mit tudnak

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán az ország legjobb középiskolás innovatív matematikusai. Elképesztő, mit tudnak.
Bod Péter

2022. április 08. 17:41

Innovációért nem mennek a szomszédba, mert magukban
hordják: elképesztő, mit tudnak

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a TTIK Informatikai Intézete a középiskolások számára a Szegedi Innovatív Informatika Versenyt, amelyre az ország egész területétől kvalifikálhatták magukat a csapatok.

 

Előbb a pályamunkákról szóló összefoglalót kellett ez év február közepéig feltölteni a verseny honlapjára, és innen választotta ki a zsűri, hogy a pénteki országos döntőre kiket hívnak meg.

 

Az egy-három főből álló diákcsapatok két szekcióban – műszaki és informatikai – mérhették össze tudásukat, innovációs képességeiket. A legjobb pályamunkákat beküldő csapatokra pénteken sűrű nap várt a TTIK Bolyai Épületében. 

 

 

A döntőben került húsz csapat délelőtt és kora délután előadás keretében beszélt pályamunkáikról, majd délután kettőtől a két szekcióban valamennyi pályamunkát működés közben kellett bemutatni a zsűrinek. 

 

A kiírók elvárásai a két kategóriában indulók esetében egyértelműek voltak. Az informatikaiban a pályamunka keretében egy szoftvert kellett készíteni. A műszakiban az volt a kikötés, hogy a pályamunka nem csupán egy programozási feladatból álljon. 

 

Nem lehet baj a csőtörésből

 

A műszaki szekcióban a diákoknak meg kellett építeniük az innovatív ötletüket. Három csapat versenyzőivel beszélgettünk, bár pontosság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az Érdről érkezett Székely Marcell egyszemélyes csapatot alkotott. 

 

 

Ő csőtörés-előrejelzőt készített, amely a vízórára erősítve szenzorok segítségével érzékeli a vízáramlását és annak frekvenciáját. A műszer gyakorlati haszna aligha szorul bizonygatásra, és mint kérdésünkre kapott válaszból megtudtuk: ilyen műszer egyelőre nem létezik. 

 

Vagyis, messze nem igaz, hogy már mindent kitaláltak. Marcell elmondta: nem az adta az ötletet, hogy lakásukban történt volna már csőtörés. A teremtő gondolat jött, nem tudni, honnan. A műszer összeköthető a mobiltelefonnal, így hamar jöhet a jelzés, ha baj történne.

 

Az arcfelismerő robot

 

Arcfelismerésre képes önjáró robottal érkeztek Szegedre Nagyatádról a diákok, az Ady Endre Gimnáziumból. A robot képes felismerni, hogy a megfigyelt személyen van-e maszk. A robot biztonságosan közlekedik, képes kikerülni az emberi lábakat, elboldogul a lépcsőkkel. A fejlesztés három hónapig tartott. A robot akkuja két napja felrobbant a kezükben, így az utolsó pillanatra állt össze a robot. Izgalmas volt a véghajrá – hallhatuk a felszabadult diákoktól.

 

 

Mi lehet a robot gyakorlati felhasználhatósága? – kérdeztük a nagyatádi csapatot. Közintézményekben – iskolák, óvodák, hivatalok – képes felismerni, hogy az emberek viselnek-e maszkot. Az emberek helyett végzi el ezt a munkát – kaptuk a választ.

 

Játékrobot, de sokkal több annál

 

Pályamunkánk olyan, mint egy játékrobot, de mégsem az, mert magasabb szintre emeljük a robotikát – kezdte találmányuk bemutatóját a kecskeméti Kandó Racing Team, Kecskeméti Kandó Kálmán Technikum diákjai. 

 

A fejlesztés lényeg, hogy a középiskolák számára kínáljanak elérhető áron robotot. A jelenlegi kereskedelmi forgalomban lévők ára nem ritka esetben milliós nagyságrendű.

 

 

Az ipari robotok kicsinyített másáról van szó, amely többfunkciós, és hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy ne kizárólag elméleti szinten ismerkedjenek a robotokkal, hanem kézzel foghatóan is. 

 

A robot harckocsiszerűen közlekedik, vagyis mindenen képes átmenni, vonalkövetésére is alkalmas, távolságérzékelő szenzor is található benne, rengeteg mozdulatsort képes végrehajtani. 

 

Lelkesítő belegondolni, mire lesznek képesek ezek a most középiskolás fiatalok, ha egyetemisták lesznek, ha államvizsgájuk után munkába állnak. Számukra tényleg a csillagos ég lehet a határ…