Ingyenes szabadtéri moziestekkel és élőzenés némafilmvetítéssel is várja a nézőket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Megkezdődött a visszaszámlálás a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra. Az operatőri munkára fókuszáló fesztivál nyitórendezvényig egy hét van már csak hátra, egyre több érdekes programot jelentenek be a szervezők: az idén háromszor lehet majd ingyen mozizni a szabad ég alatt, a Széchenyi téren, és egy különleges élőzenés némafilmvetítés is várja majd a szegedieket.
Rafai Gábor

2022. május 16. 11:10

Ingyenes
szabadtéri moziestekkel és élőzenés némafilmvetítéssel is várja a nézőket
a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A régi idők hangulatát idéző szabadtéri vetítést eddig minden évben imádta a közönség, idén három alkalommal lehet majd mozizni Szeged szívében, a Széchenyi téren. A programok  sorát Jancsó Miklós egyik kultikus filmje, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmszatíra nyitja Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel a főszerepben, a film operatőre az idei fesztivál életműdíjasa, Grunwalsky Ferenc volt. 

 

Ugyancsak a platánok alatt lehet majd megnézni Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmdrámáját is, ebben a műben szerepelt utoljára a filmvásznon Törőcsik Mari. A fesztivál utolsó napján Pálfi György örökérvényű romantikus történetét, a Final Cut-ot láthatják a város főterén a nézők. 

 

Ez a montázsfilm egy egyedülálló kísérlet eredménye: 450 film 1400 snittjét újrahasznosítva meséli el a történetet 600 színész alakításának ötvözésével. A Final Cut egyszersmind szenvedélyes szerelmi vallomás a moziról.

 

Premier előtti vetítésen láthatják a szegedi nézők az új Pacsirtát, Paczolay Béla tévéfilmje a Los Angeles Film Award versenyen januárban elnyerte a legjobb dráma díját.

 

A legsikeresebb hazai alkotásokból válogató Magyar panoráma sorozat is színesíti a filmes programpalettát május 24. és 28. között a Belvárosi Moziban.

 

Aki vígjátékra vágyik, megnézheti a Nagykarácsonyt Ötvös András főszereplésével, a Kilakoltatást, vagy A legjobb dolgokon bőgni kell című ironikusan romantikus mozit.

 

Annak sem kell csalódnia, aki rajong a dokumentumfilmekért, műsoron lesz a Vadlovak: Hortobágyi mese, amiben Török Zoltán rendező-operatőr szinte játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk. 

 

 

Igazi kuriózumnak számít manapság az élőzenés némafilmvetítés, a fesztiválon azonban egy alkalommal erre is sor kerül. Vágvölgyi B. András Greed – A mohóság fojtogató súlya című regényének bemutatója előtt a könyvet ihlető Gyilkos arany című némafilm rövidített változatát láthatja a közönség Darvas Kristóf zeneszerző zongorakíséretével.

 

(Nyitóképünkön Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmszatírájának egyik jelenete látható.)