Ingyen ehetnek a vakáció alatt is a hátrányos helyzetű gyerekek

Minden egyes állami forinthoz négyszer annyit tesz hozzá Szeged, csak így lehet biztosítani, hogy a rászoruló gyerekek hétköznapokon meleg ebédet kapjanak.

2018. július 14. 12:02

Ingyen ehetnek a vakáció alatt is a hátrányos helyzetű gyerekek

Hátrányos, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok is jogosultak az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre.

Mindez azért lehetséges, mert Szeged önkormányzata a 2 millió 989 ezer forintos központi támogatás mellé, a város költségvetéséből 10 millió 266 ezer forintot hozzátesz.

Eddig 367 gyerek vette igénybe a szünidei étkezési lehetőséget, amelyet a vakáció alatt bármikor lehet még kérni, ebédet egészen szeptember 2-áig kapnak így a tanulók. Összesen 1446 diák jogosult erre a támogatásra, azaz jócskán vannak még olyanok, akik valamiért eddig még nem kérték az ebédet.

Mit kell tenni ahhoz, hogy a megkapják a szünidei ingyenes étkezési támogatást?

Az önkormányzat kiküldött egy tájékoztató, amely mellett volt egy formanyomtatvány, azt kell kitöltve visszajuttatni a hivatalba a Humán Közszolgáltatási Iroda Ügyfélszolgálatán, a Széchenyi tér 11. alatt (kattintson a nyitva tartásért, és az elérhetőségekért).

Ki kaphat támogatást?

Bölcsődéstől a középiskolásig minden hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, sőt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek is. Nekik évek óta teljes egészében Szeged város állja a meleg ebédjüket, ugyanis a törvény az ő étkeztetésükkel kapcsolatban csak a lehetőséget adja meg, forrást nem biztosít, azaz ennek a több mint hétszáz rászorulónak teljes egészében a szegedi költségvetésből fizetik az étkezést. És ha már a törvényi furcsaságoknál tartunk: a feladatot kötelezően előíró paragrafusok a bölcsődés gyermekek esetében csak a bölcsődék zárva tartása alatt írná elő ezt a támogatást, ehhez képest Szegeden ők is a teljes iskolai nyári szünet ideje alatt megkapják az ebédet. Ehhez az kell, hogy amikor a gyereket igazoltan nem viszik az intézménybe, arról igazolást vigyenek magukkal a szülők a bölcsődétől.

Hol és hogyan lehet az ételt megkapni?

Öt iskolát jelölt ki az önkormányzat, ezeket, miután egyeztettek a Szegedi Tankerületi Központtal:

  • Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (József Attila sugárút 116.)
  • Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Csáky József utca 2.)
  • Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola (Dobó utca 42.)
  • Szegedi Orczy István Általános Iskola (Szent János tér 2–4.)
  • Béke Utcai Általános Iskola (Béke utca 7–9.)

Az ebédet az iskolák ebédlőjében is meg lehet enni, de ha valaki el szeretné vinni, ételhordóban is kiadják. A menüt a Suli Host állítja össze, középiskolás adagokat kap minden diák, sőt arra is van lehetőség, hogy diétás menüt kérjenek a szülők a gyereküknek.