Indul az őszi szezon a Régi Zsinagógában: előadások szerelemről, születésről, vágyakról és egy föld fölött lebegő tökéletes városról

Tánc, monodráma, mozgásszínházi előadás, valamint Orwell Állatfarmjának drámapedagógiai foglalkozással egybekötött bábbemutatója is szerepel a MASZK Egyesület őszi kollekciójában a Régi Zsinagógában.
Rafai Gábor

2022. szeptember 19. 15:25

Indul
az őszi szezon a Régi Zsinagógában: előadások szerelemről, születésről,
vágyakról és egy föld fölött lebegő tökéletes városról

Az alternatív színházi játszóhelyen a sorozat szeptember 27-én este 7 órakor az egyedi stílusú, Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas táncos-koreográfus, Fehér Ferenc Imágó című táncszólójával indul.

A biológiában imágó a neve a rovarok utolsó fejlődési fázisának. A bábból való kibújás utáni szakasz: a teljes átalakulás. 

 

Az előadás a születés és az emberré válás küzdelmét mutatja be a tánc nyelvén.

 

Másnap, szeptember 28-án este, a Freeszfe Egyesület Dybbuk című kabbalista játékát láthatják az érdeklődők. 

 

A darabot An-Ski azonos című drámája nyomán Szauer Lilla írta és állította színpadra. 

 

Izgalmakban bővelkedő előadásokból lesz gazdag az októberi kínált: a Tünet Együttes elhozza Nothing personal című új mozgásszínházi előadását. A létezés eufóriája című filmjével világszerte ismertté vált rendező, Szabó Réka ezúttal a kiégés témájával foglalkozik. A darabban a három szereplő saját meséjét és saját belső démonaikkal szembeforduló mesehőseit alkotja meg. 

 

Jön az Andaxínház a Bukowski-versekből összeállított – és élőzenével kísért – Az én cellám címűestje, a Másik Produkció pedig Az óceánjáróval zenés hajóútra viszi majd a nézőket.

 

Max Tooney egykori jazz trombitás feldúltan érkezik a kikötőbe. Mindenáron fel akar jutni a Virginian nevű óceánjáróra, azonban útját állja egy fiatal katona, aki parancsa szerint senkit sem engedhet fel. 

 

A háborúból hazatért trombitás mindent elkövet annak érdekében, hogy a hajóra léphessen, ezért úgy dönt elmeséli a történetét. A titkokkal teli elképesztő meséből kirajzolódik a huszadik század viharvert mégis reményteli izzása, a jazz megszületése, és egy titokzatos zongorista, akinek sorsa egybe fonódott az óceánjáróéval.

 

Az előadás egyik különlegessége, hogy minden szerepet két színész kelt életre, így idézve meg az óceánjáró hihetetlen történetét.

 

Októberben eljön a kecskeméti Ciróka Bábszínház is, ez alkalommal Orwell Állatfarmjának aktualitását vizsgálják a szereplők. A drámapedagógiai foglalkozással egybekötött darab nem történelmi parabola, hanem jelen idejű játék a regény alapkéréseiről: hatalomról, egyenlőségről, korrupcióról és manipulációról. Négy színész folyamatosan szerepköröket váltva, időnként a nézőket is bevonva idézi fel az egykor volt Állatfarm történetét. A felmerülő közösségi és erkölcsi dilemmákat pedig feldolgozó foglalkozás keretében vitatják meg a diákokkal. 

 

Bepótolják a Thealteren elmaradt Sziget című résztvevő színházi előadást, ami a Káva Kulturális Műhely és a MU Színház együttműködésében született és korlátozott nézőszámmal megy majd, valamint a Stúdió K Színház Heilbronni Katicáját Hegymegi Máté rendezésében.

Heilbronni Katica, avagy a tűzpróba (fotó: Gordon Eszter)

 

Heinrich von Kleist Heilbronni Katica, avagy a tűzpróba című darabja a vésztörvényszék ülésével kezdődik és esküvői készülődéssel végződik. 

 

A Stúdió K Színház a romantikusok közé sorolt német szerző szövegéből készült előadása az edzőteremben futó címszereplővel nyit és azzal is végződik. Közben azért a szerelemben történik ez meg az. 

 

Kleist 1807-ben írt, műfaji megnevezése szerint nagy történelmi lovagdrámáját szertelensége, hihetetlen fordulatai miatt sokáig játszhatatlannak tartották.

 

Mindemellett visszahozzák a Tér12 Kulturális Egyesület Nélküled című monodrámáját, ami nagy sikert aratott a fesztiválon, és a hasonlóan népszerű Rebelliseket is a most már Apertúra név alatt működő volt k2 Színháztól. 

 

Az októbert egy friss Apertúra és KV Társulat koprodukcióval zárják: október 25-én, a budapesti bemutató másnapján Szegeden is látható lesz majd Fábián Péter Felhőkakukkvár című abszurdba hajló szatírája.

Egy abszurdba hajló szatíra, a Felhőkakukkvár

 

Arisztophanész, az antik görög komédiaíró egy háborúkkal terhes korban álmodta színpadra színdarabjait. 

 

Hősei hétköznapi emberek, akik a legkülönbözőbb ötletekkel állnak elő, hogy megfékezzék a közvetlen közelükben dúló vérontást. A nők szex-sztrájkba kezdenek, egy vidéki földműves különbékét köt az ellenséggel, két fővárosi fiatal pedig annyira megelégeli ezt a zord világot, hogy elvonul a természetbe és a madarak népével összefogva megalapítja Felhőkakukkvárat, a föld fölött lebegő tökéletes várost.

 

A KV Társulat és az APERTÚRA koprodukciója arra igyekszik választ keresni, hogy mit tehet a kisember, ha a nagyemberek úgy döntenek, ideje fegyvert rántani? 

 

Abszurdba hajló szatíra készül sok humorral és nem kevés félelemmel attól, hogy az elmúlt kétezerötszáz évben az emberi természet mit sem változott.

 

Nyitóképünk az Állatfarm című darab előadásán készült. (fotó: www.ciroka.hu)