Indul a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden: 48 film várja a közönséget

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg a város szülöttéről, az Oscar-díjas operatőrről, Zsigmond Vilmosról elnevezett filmfesztivált. A kedden nyíló és szombaton záródó esemény mára az ország legrangosabb filmfesztiváljai közé tartozik.
Bod Péter

2022. május 23. 14:25

Indul a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden: 48 film várja a közönséget

Az érdeklődésre nem lehetett panasz, noha a tavaly szeptemberben megrendezett legutóbbi fesztivál óta csak hónapok teltek el, mégis 400 filmet neveztek a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra – mondta el az eseményről rendezett sajtótájékoztatón, Szabó Éva a fesztivál igazgatója.

 

Mindez jelzi egyben azt is, hogy a világban rendületlenül készülnek a filmek. A szegedi seregszemlén összesen 48 filmet mutatnak be. A versenyprogramban 8 nagyjátékfilm szerepel, köztük két magyar. A Závada Pál regényéből készült Természetes fény, és Füst Milán nagyprózájából született Feleségem története.

 

Ebben a kategóriában rajuk kívül még hat film versenyez az első díjért. A programismertetőből kiderült, hogy 14 dokumentum- és 19 kisjátékfilm szerepel a versenyprogramban, amelyek túlzás nélkül az világ minden tájáról érkeztek – hallhattuk Szabó Évától.

 

Szabó Éva (jobbra), a fesztivál igazgatója
(Fotók: Szabó Luca)

 

Azt már Kolonics Erika, a Belvárosi Mozit is üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tette hozzá az elmondottakhoz, hogy a versenyprogramon kívül hét Oscar-díjas filmet – Kabaré, Dűne, Vérző olaj, Gyűrűk Ura (A Gyűrű szövetsége), Leleményes Hugo, Távol Afrikáról, Zongoralecke – vetítenek.

 

Külön tematikája lesz a fesztiválnak, ugyancsak versenyen kívül a a bűnügyi filmek képi világának elemzése (A bűn optikája) , és ennek keretében vetítik le három magyar filmet, a Dögkeselyűt, A nyomozót és az Isteni műszakot.

 

Az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életmű-díjasa Grunwalsky Ferenc operatőr lesz, akit mesterkurzuson látnak vendégül, és levetítik a Jancsó Miklóssal közösen készített filmjét, a Nekem lámpást adott a kezembe az Úr Pesten címűt.

 

A fesztivál szakmai zsűrije Szabó Gábor (operatőr), Pálfi György (rendező), Claire Mathon (operatőr, francia), Gigor Attila (rendező, forgatókönyvíró), Török-Illyés Orsolya (színész) és Nyoszoli Ákos (operatőr) hatosából áll össze.

 

A kritikusok zsűrije háromtagú lesz, amelyet Kolozsi László (író, filmkritikus), Pozsonyi Janka (Film.hu újságírója) és Varró Attila (Filmvilág munkatársa) alkot. Mellettük, velük párhuzamosan diákzsűri is szemlézi az alkotásokat.

 

 

A fesztivált kiviszik a mozi falai közül. A Széchenyi téren három estén át vetítenek filmeket, amelyek díjtalanul nézhetőek meg.

 

Ha valaki a szegedi filmfesztivál valamennyi alkotását meg szeretné nézni, összesen 1500 percet, vagyis 25 órát kellene a vetítőteremben ülnie. Mivel több alkotást egymással párhuzamosan mutatnak be, ezért ez a vállalkozás nem kivitelezhető.

 

Az ünnepélyes díjkiosztót szombaton 15 órakor a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében rendezik, és ezt követően egymás után mutatják be a díjnyertes filmeket.

Címlapon

mutasd mind