Indiai Filmek Fesztiválja a Szeged Televízióban

December 7-én Indiai Filmhét kezdődött Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt azonban a helyszín most nem a fővárosi Puskin Mozi, a fesztivál a televíziókba költözött. Pontosabban kettőbe, hiszen hazánkban két csatorna kapta meg azt a lehetőséget az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetségétől, hogy a szubkontinens bőséges játékfilm-kínálatából ötöt levetíthessen.

2020. december 09. 08:06

Indiai Filmek Fesztiválja a Szeged Televízióban

A budapesti Hatoscsatorna és a Szeged Televízió az a két médium, amelynek nézői öt héten át láthatják a fesztivál filmjeit. Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete a Szeged Televízió Körút című műsorában azt mondta, a járvány mutatta meg, milyen nagy hatása van a televízióknak, hiszen egyszerre nagyon sok embert tudnak elérni, megszólítani. A Szeged Televízióra pedig azért esett a választásuk, mert nagyra értékelik az itt folyó szakmai munkát, a várost pedig nagyon megszerette a nagykövet. Kumar Tuhin külön kiemelte a riportban a Dóm tér szépségét és az itt megkóstolt ételek zamatát.

A Szeged Televízióban december 9. és január 6. között minden szerda este 21.30-tól, a Szegedi Híradó ismétlése után kezdődnek az Indiai Filmfesztivál alkotásai. Van köztük művészfilm, akcióthriller, politikai dráma, és szívfacsaró történet kiszolgáltatottságról, gyermekkereskedelemről.

Thinking of him (Őrá gondolok)

Az első filmben, amit december 9-én este fél tíztől láthatnak a Szeged Televízióban, egy jelenkori és egy múltbéli történet fonódik egybe. A jelenben Felix, a pesszimista és lusta tanár egy könyvet talál, amely teljesen megbabonázza. A múltban Rabindranath Tagore, a bengáli költő – a könyv szerzője – Argentínába érkezik, ahol közte és a vendéglátója, Victoria Ocampo között rövid és ártatlan románc alakul ki. Felix, miközben falja az író és az újságírónő történetét, egyre közelebb kerül azokhoz a spirituális gondolatokhoz, amelyekre Tagore egy forradalmi iskola alapjait építette Indiában. A film rendezője, Pablo César Argentínában született. Tagorét Victor Banerjee alakítja, aki az egyik legismertebb indiai színész és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Roman Polanski, James Ivory vagy Shyam Benegal. Banerjee egy interjúban így méltatta ezt a filmet:

„Ez a film nem arról szól, hogy mi mit gondolunk Tagoréról. Arról szól, hogy Ocampo mit gondolt Tagoréról, és hogy mit gondolnak róla az argentinok.”

Őrá gondolok
argentin–indiai dráma, 110 perc, 2018.
Rabindranath Tagore: Victor Banerjee
Victoria Ocampo: Eleonora Wexler
Félix: Hector Bordoni
Kamali: Raima Sen

Forgatókönyvíró: Jerónimo Toubes
Operatőr: Carlos Essmann
Rendező: Pablo César

Bemutató december 9., szerda 21.30, ismétlés december 13., vasárnap 20.00.

Nézze meg a film ajánlóját!