Index: milliókat kínáltak a főszerkesztő hallgatásáért cserébe

Nyilatkozott az RTL Híradónak Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője. Dull szerint Bodolai László, a hírportált működtető alapítvány kuratóriumi elnöke a főszerkesztői fizetés sokszorosát ajánlotta fel titoktartási szerződés keretében, ha hallgat.

2020. július 28. 14:17

Index: milliókat kínáltak a főszerkesztő hallgatásáért cserébe

Dull Szabolcsnak többek között arról kellett volna hallgatnia egy titoktartási szerződés szerint, hogy miről szól a Gerényi-terv, ami külsős cégekbe szervezte volna ki az indexes tartalmak gyártását, lényegében egy lazán szerkesztett cikkgyűjteménnyé alakítva az oldalt. A főszerkesztő nyilatkozott a tervről, és az Index függetlenségét jelző barométert is átállította, mondván: veszélyben a lap. 

A Gerényi-terv végül megbukott, elvetették, de Dull szerint a szerkesztőség nem kapott megnyugtató válaszokat arra, később hogyan akarják átalakítani a lapot. Sőt, Bodolai László titoktartási szerződéseket kezdett aláíratni a szerkesztőség tagjaival.

Dull az RTL híradójának azt is mondta, hogy bár a cikkek tartalmába nem szólt bele a kuratórium, az Index szerkesztőségének szervezeti átalakítása is alkalmas a nyomásgyakorlásra.

A korábbi főszerkesztő cáfolta, hogy üzleti titkokat adott volna ki, szerinte nem ő a hóhér, ő az áldozat, akit lefejeztek. Azt is elmondta:

érkeztek olyan hatások, hogy rúgjanak ki egyes újságírókat.

Dull Szabolcs szerint Bodolai Lászlónak fel kellene oldani a titoktartási kötelezettségeket, és akkor lehet beszélni arról, ki gyakorolt nyomást az Indexre.

Hétfő este a Facebookon a kirúgott főszerkesztő azt is cáfolta, hogy magas rangú baloldali politikusokkal egyeztetve, szándékosan robbantotta volna szét az Indexet.

Dull azt írta: „A legolvasottabb újságot, a legklasszabb szerkesztőséget, amelyet vezetni a lehető legnagyobb és legmegtisztelőbb feladat a magyar médiában. Éppen ez lenne tíz év alatt a baloldal első sikeres projektje? :DDD LOL”.

Hozzátette: politikai újságíróként az embert felhívják bal- és jobboldali politikusok is, és egészen másról beszélgetett velük az elmúlt hetekben.

„Hogy miről? Fontos kérdés. Jó lenne, ha az elnök úr, aki kétségtelenül a szólásszabadság egyik legnagyobb védelmezője ügyvédként, feloldaná a titoktartási nyilatkozatokat, amelyeket aláíratott velem és a lapvezetéssel az értekezletek előtt. És akkor kiderülhetne” – írta posztjában Dull Szabolcs.

Négy napig bírta a második vezérigazgató

Késő este az is kiderült, a Pusztay Andrást váltó Ződi Zsolt hatnapos vezérigazgatóságáig sem jutott el Szombathy Pál sportriporter, aki négy nap után lemondott a posztjáról. A hírt Bodolai László az ATV-nek adott interjúban megerősítette: Szombathy akkora ellenállással találkozott, hogy inkább visszalépett, de papíron még az igazgatótanács tagja.

Az ATV-s interjúbal Bodolai László cáfolta, hogy különösebb nyomás alatt lett volna az Index akkor, amikor Dull Szabolcs erről a konkurenciának nyilatkozott. Szerinte az sem igaz, hogy a NER-közelbe került Indamédia, ami a lap hirdetési felületeit értékesíti, komolyan befolyásolni tudná vagy akarná a tartalmat.

Még a felmondók írják az Indexet

A találgatások elkerülése érdekében az Index szerkesztősége nyilatkozatot adott ki arról, hogy a következő napokban és hetekben még a felmondási idejüket töltő kollégák írják a lapot.

„Miután július 22-én a tulajdonost képviselő igazgatósági elnök, Bodolai László menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt, pénteken az Index.hu szinte teljes szerkesztősége bejelentette távozási szándékát. Azóta számos kérdést kapunk olvasóinktól arról: hogyhogy frissül még az oldal, ki írja az Indexet most?

Az Index.hu tartalmát a következő napokban/hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Ennek egyszerű oka van: a munkaviszonyunk megszüntetése egy jogszabályok által szabályozott folyamat. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez.

Ezt azt jelenti, hogy a szerkesztőség egy részének a felmondási idő alatt még dolgoznia kell, így a lapunkban a legfontosabb aktuális hírek továbbra is megjelennek”  
– írják közleményükben.

Vélemények

mutasd mind