Imre Zoltán Program: Melinda a Kisszínházban álmodik

Újabb fiatal koreográfusok mutatkoznak be az Imre Zoltán Program keretében Szegeden. A tavaly ősszel indult programsorozat következő két előadását – Szeri Viktor és Katonka Zoltán koreográfiáját – csütörtökön mutatják be a Kisszínházban.

2019. január 18. 11:01

Imre Zoltán Program: Melinda a Kisszínházban álmodik

Imre Zoltán, a program névadója Szegeden élt és alkotott 1962-től 1967-ig, majd 1987-től 1994-ig mint balettigazgató tért vissza a városba, ahol vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett.

Január 24-én, csütörtökön este 7 órától a Kisszínházban a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának keretében Szeri Viktor Melinda álma és Katonka Zoltán Enigma című koreográfiáját tekinthetik meg a kortárs táncművészet kedvelői.

Az est első részében látható Enigma című koreográfia az elemi ösztöneink köré épült kódfalakról és a kommunikáció hiányáról mutat mozgóképeket.

Hogyan változtatja meg életünket a letisztult kommunikáció hiánya? Hogyan befolyásolják ösztöneink a kapott üzenetek dekódolását? Hogyan tudjuk elnyomni ösztöneinket? Hogyan tudjuk áttörni a magunk köré húzott kódfalat? Hogyan befolyásolja mindennapjainkat a kommunikációs színtér torzulása? Van-e kódja az emberi létezésnek? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a koreográfus,

Katonka Zoltán és alkotótársai. Az előadást tavaly május 16-án mutatták be a Várkert Bazárban. A táncszínházi darabot az alkotók csak 16 éven felüli nézőknek ajánlják.

Az est második részében sorra kerülő Melinda álma című koreográfia a különféle emberi viszonyrendszereket vizsgálja egy trash-(szappan)opera világában.

A túlzásokon keresztül próbál rávilágítani az élet egyszerűségére és gyönyörére. Nem táncol – előad, majd a különböző szerepeken keresztül talál vissza önmagához.

A Melinda álma a különféle emberi viszonyrendszereket vizsgálja egy trash-(szappan)opera világában.

„Szeri Viktor koreográfiája végtelenül friss és (ön)ironikus. Egy fiatal táncos-alkotó tükre, amely nemcsak saját generációjának fájdalmait és önkeresését tükrözi, hanem a 21. századi ember magára hagyottságának minden nehézsége előtör belőle. Mert a kor embere keresi önmagát. Mind a hagyományokon, mind az embertársain keresztül.” – írja az előadásról Kovács Péter.