Immár a tizenkettedik óvoda is megújult Szegeden (frissítve)

Már a tizenkettedik óvodáját újította fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. Az európai uniós forrásból megújuló Gáspár Zoltán utcai Gedói óvodát már birtokba vehették a gyerekek.
Rafai Gábor

2022. szeptember 21. 17:24

Immár a tizenkettedik óvoda is megújult Szegeden (frissítve)

 

Tavaly októberben adták át a mestereknek a több mint negyven éves kopott, felújításra váró óvodájukat a gyerekek és szerdán délután ünnepélyesen már birtokba is vehették azt az ékszerdobozt, amire a csöppségek többsége szinte rá sem ismert, olyan hatalmasat változott.

Az óvodások rövid ünnepi műsor keretében vették birtokba a megszépült intézményüket szerdán délután.

 

Északváros új ékességének birtokbavételén ünnepi beszédet mondott Botka László polgármester.

 

– A Gedói immár a tizenkettedik olyan óvoda, amelyik az elmúlt öt évben teljesen megújult Szegeden. Eddig erre célra összesen 3,8 milliárd forintot költött a szegedi önkormányzat. Ebből 3 milliárd forintot a Szegednek megítélt európai uniós forrásból fedeztünk, Szeged pedig 800 millió forintot tett hozzá saját költségvetéséből – mondta a polgármester.

 

Botka László beszélt arról is, az önkormányzat a legnagyobb támogatást azzal tudja nyújtani a kisgyerekes szülőknek, ha jó pedagógusok korszerű épületekben, huszonegyedik századi körülmények között taníthatják a gyerekeket a helyi oktatási intézményekben.

 

 

– Szeged önkormányzata igyekszik mindent megtenni ezért a jövőben is. Az óvodafelújítási programunk halad tovább, a Felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével fog folytatódni.

 

A városvezető kiemelte, a Zöld város program fontos része minden korszerűsítésének. Az energetikai felújításnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása.

– Bizonyára nagyon sokan kiegyeznének ilyen mértékű csökkenéssel odahaza is – jegyezte meg végül Botka László.

 

A 200 férőhelyes, 1980-ban épült Gedói óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttesénél időszerű volt a korszerűsítés. A fejlesztéssel az volt a cél, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az intézmény működését, az óvoda energiafelhasználása akár 60 százalékkal csökkenhet.

 

A modernizálásra két uniós pályázatból összesen 560 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. 

 

 

A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót és a régiek helyett műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az intenzív napsütéssel érintett ablakok árnyékolót kaptak. A homlokzatot hőszigeteléssel látták el. Ezzel párhuzamosan elbontották az épület meglévő magastetős fedését, helyette lapostetőt építettek ki, a teljes felületen hő- és vízszigeteléssel. 

 

Az épületegyüttes új villámvédelmi rendszert kapott, továbbá korszerű napelemes rendszert telepítettek. A villanyvezetékeket és lámpatesteket is kicserélték, helyettük energiatakarékos LED-világítást építettek ki. Új beléptető, valamint informatikai és riasztórendszer létesült kábelhálózat-felújítással. Korszerűsítették az épület gépészeti rendszerét is. Új fűtési rendszert építettek ki, megújult a szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer, az udvaron egy új ivókút és locsoláshoz szükséges csatlakozási pontok létesültek.

 

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, az épületen belül akadálymentes folyosókat és egy olyan csoportszobát alakítottak ki, amelyhez akadálymentes illemhely is tartozik. Akadálymentes parkolót alakítottak ki az udvaron, a belső kerítésen új, akadálymentes kiskapu készült, mellette új, fedett kerékpártárolót építettek. Az udvaron belső kerítések áthelyezésével nagyobb játszóudvart biztosítanak a gyermekek részére. 

 

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Dél-Szig Kft. végezte el.