Íme, a plebejus kormányzás: Bécsben luxusszállodában aludt, Amerikába magángéppel ment Orbán Viktor és a slep

Azt még mindig nem tudjuk, összesen mennyi pénzt költöttek el a két útra az adófizetők pénzéből. Ellenzékben még a baloldali luxuskormányzást támadták, puritán, plebejus kormányzást ígérve.
Kékes Viktória

2022. november 09. 07:50

Íme, a plebejus kormányzás: Bécsben luxusszállodában aludt, Amerikába magángéppel ment Orbán Viktor és a slep

Július végén Orbán Viktor népes, 39 fős delegációval utazott Bécsbe, hogy az osztrák kancellárral tágyaljon. Elsőként az Azonnali írta meg, hogy a miniszterelnök és kíséretének 25 tagja - a mindössze pár órás autóút ellenére - a tárgyalást követően nem jött haza, hanem Bécs egyik luxusszállodájában, a Hotel Bristolban szállt meg. A lap értesüléseit Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter annyiban erősítette meg, hogy elárulta: ő is a szóban forgó hotelben szállt meg. A kiruccanás költségeit sem parlamenti kérdésre, sem újságírói érdeklődésre nem árulta el a kormány, az Azonnali adatigényléseit pedig a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva 45 nappal meghosszabbították a minisztériumok.

 

A határidő leteltével azonban kénytelenek voltak beismerni, hogy valóban a Bristolban szállt meg a delegáció, igaz azt továbbra sem tudni, hogy mennyibe került ez nekünk, az adófizetőknek. Az mindenesetre biztos, hogy a luxushotelben a legolcsóbb szoba is több százezer forintba kerül egyetlen éjszakára.

A Bristol Hotel bárja

Nem ez az egyetlen út, amivel kapcsolatban titkolózik a kormány.  Az Átlátszó nyomán mi is megírtuk, hogy augusztus elején az egyik honvédségi magángéppel utazott Amerikába Orbán Viktor, ahol előbb Donald Trumppal fotózkodott, majd a republikánus párt egyik rendezvényén mondott érdekeseket. Költségeket ezúttal sem közöltek, az Átlátszó számításai szerint az út körülbelül 57 millió forintba került nekünk, adófizetőknek.

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

Ujhelyi István, Európai Parlamenti képviselő közérdekű adatigénylés útján derítette ki, hogy a miniszterelnököt ezúttal is népes, 21 fős delegáció kísérte el az Egyesült Államokba, akikre 12 fős biztonsági személyzet vigyázott. Ujhelyi az RTL Híradónak azt mondta, az úttal több probléma is van:

 

„Egy pártrendezvényre, aminek semmi köze a két ország közötti hivatalos kapcsolatokhoz, ekkora sleppel – plusz 10 fős biztonsági csapattal – utazik el a mi pénzünkön, az adófizetők pénzén a miniszterelnök”.

 

Az ellenzéki politikus szerint azért titkolózik a kormány, mert felháborítóan sok pénzt pazarolnak el Orbán Viktor és kísérete utazásaira.

 

Egy harmadik adatigénylésből a Magyar Hangnak azt is elárulta a kormány, hogy a június végi kihelyezett kormányülés idején több mint 13 millió forint közpénzt fizettek a sopronbánfalvai kolostorszálló bérléséért.

 

Nagyot fordult a világ 2006 óta. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivőjeként akkor még azt mondta: „Magyarországon az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A luxuskormányzás helyett valóban az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség. A limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is!”