Ilyenkor érzem, hogy itthon vagyok – Bod Péter jegyzete

Egy hosszabb beszélgetés közben hangzott el ez a mondat, amikor egy Brüsszelből nemrég hazatért ismerősömmel találkoztam. A dolgos családapa két gyerekével reggel kilenckor szállt repülőre Belgiumban, és két órával később landolt Budapesten.

2021. július 19. 15:57

Ilyenkor érzem, hogy itthon vagyok – Bod Péter jegyzete

Ahogy az elmúlt években általában, most is vonattal tervezték a hazautat Gyulára, amit hat óra alatt sikerült teljesíteniük. Kétszáz kilométert a harmadik évezredben ennyi idő alatt megtenni, kőkorszaki teljesítmény. Ám mint kiviláglik a történetből, ez az ország manapság ennyire képes. Vagy alig valamivel jobbra.

  • Kezdődött azzal, hogy a 200-as busz előttük csapta be az ajtót még a repülőtér mellett, így lekésték a fővárásból Ceglédre tartó vonatot. Ceglédről vonatpótló busszal kellett átevickélni a másik vasútvonalra, Szolnokra, mert előbb Békéscsaba, majd onnan Gyula ebből az irányból közelíthető meg.
  • Az újabb kelletlen meglepetés a szolnoki állomáson várt rájuk, mindjárt kettő is. A Keletiből érkező vonat tetemes késéssel futott be az állomásra, és a peronon rajtuk kívül négyszáz kisdiák szorongott, akik egy tábor végeztével vártak a vonatra.

Ülőhely nemcsak a százas nagyságrendű diák miatt nem volt, hanem azért sem, mert a kabinokban többen keresztbe feküdve aludtak. Ismerősöm nagyobbik fia, akit apja azért küldött előre, hogy igyekezzen helyet foglalni, nem tudott mit kezdeni ezzel a kihívással. Belgiumban ilyesmit nem látott, fogalma sem volt, ilyenkor mi a teendő.

Tegyük hozzá, hogy egy idehaza szocializálódott kiskamasz sem merné felébreszteni az ismeretlen idegent, aki több ülőhelyet bitorolva alszik. Az eddig átélt kellemetlenségek után ismerősöm valahol Szolnok és Mezőtúr között megkérdezte, hogy a békéscsabai állomáson a gyulai csatlakozás megvárja-e a késéssel érkező pesti vonatot.

Ne nyugtalankodjon, megvárja – jött a gyors válasz a vasutastól. Kitalálhatják ezek után, hogy amikor a pesti gyors befutott a csabai állomásra, hűlt helye volt a Gyulára induló vonatnak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ebben a városban a vasútállomás mellett épült meg a buszállomás.

Bár várakozni itt is kellett, de végül délután öt óra volt, mire elérkeztek a gyulai településtáblához. Hat óra alatt. Nagyjából ennyi idő alatt teszi meg a repülőgép a London és New York közötti távolságot.

A valóban sokat látott ismerősöm a felfedezők és a kicsit a kalandot keresők nyugalmával, humorával és egyben keserűségével, gyomrában egy korsó Staropramennel összegezve magyarországi utazási élményét, lakonikus tömörséggel úgy fogalmazott:

Ilyenkor érzem, hogy itthon vagyok.

Nem tudtam vele vitába szállni.

Bod Péter

Címlapon

mutasd mind