Ilyen volt 2020 a Nemesi-cégbirodalomban: rekordbevétel, rengeteg közbeszerzés és egyre több gyanús ügy

Nemesi Pál az ország talán egyetlen olyan kormánybiztosa, aki kinevezése óta egymás után nyeri az állami megbízásokat, saját cége milliárdos állami megbízásokat kap. Ezek a beruházások még meg sem indultak, de a Fidesz bukott polgármesterjelöltjének a járvány legsötétebb évében sem lehetett oka panaszra – a családi vállalkozások hasítanak. A Szeged365 működésével kapcsolatban azonban újabb kérdések merültek fel.

2021. június 02. 15:20

Ilyen volt 2020 a Nemesi-cégbirodalomban: rekordbevétel, rengeteg közbeszerzés és egyre több gyanús ügy

A kormánybiztos körüli cégháló zászlóshajója a Ferroép Zrt., ez az a vállalkozás, ami a korábbi években is rendkívüli sikereket ért el a közbeszerzéseken. Nagy megrendeléseket kaptak például Lezsák Sándor Népfőiskola Alapítványától, nekik köszönhetjük, hogy Lakitelken milliárdos értékben épült kőjurta tábor és footgolf pálya közpénzből.

Úgy látszik, hogy Nemesi Pál még a nagyarányú választási vereséggel is csak jól járt. 2019-es kormánybiztosi kinevezése óta két nagyösszegű állami megbízást nyert Szegeden: 1,7 milliárd forintért építhet inkubátorházat az ELI Science Parkban és 1,8 milliárdért újítja majd fel a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületét.

A Ferroép Zrt. 2019-ben 3,7 milliárdos bevételt ért el, 2020-ban amikor a koronavírus-járvány megsemmisítő csapást mért a magyar gazdaságra, a cég közel megduplázta az előző évi eredményét: 6,3 milliárdra növekedett a bevételük. Igaz, a Ferroép esetében az adózás utáni eredmény visszafogottabban alakult a korábbihoz képest, 100 millióról 72-re csökkent, de ezzel egyidejűleg a család több másik cégében is növekedett.

A Totalsystem Kft. első ránézésre kevésbé értékes része a Nemesi birodalomnak, a Ferroépnél jelentősen „szerényebb”, 100 milliós bevételével – igaz ez is növekedett az előző évi 88 millióhoz képest. Csakhogy a cég által foglalkoztatottak száma 2019-ben és 2020-ban is 0 fő volt, vagyis a 100 milliós bevételt, amihez 58 milliós adózás utáni eredmény társul, Mészáros Lőrincet megszégyenítő hatékonysággal érték el. Vajon milyen tevékenység az, amivel ennyi pénzre lehet szert tenni anélkül, hogy egyetlen munkavállalóra is szükség lenne?

A Ferroép-Plusz Kft. és a Systemtotal Alfa Kft. kivételt képeznek, bár utóbbinál a bevétel növekedett, mindkettő negatívban zárta a 2020-as évet, igaz az együttes veszteségük a 10 millió forintot sem teszi ki, így ez valószínűleg nem fogja megrengetni a milliárdos üzletember vagyoni helyzetét.

Nem hozták még nyilvánosságra egy másik nagyértékű cég, a Ferroép-Szer Kft. tavalyi eredményeit. Az épületgépészettel foglalkozó vállalkozás 2018-ban 1,5 milliárd, 2019-ben pedig már 1,8 milliárd forint bevételt ért el, és 121 milliós eredménnyel zárta az évet – várhatóan idén sem fog alulteljesíteni.

A Nemesi családhoz több szálon kötődik még az Öthalmi Kft. is, aminek igaz csökkentek a bevételei, 50 millióról 25 millió forintra, azonban 2019-hez képest több mint kilencszeres eredménnyel fejezte be az évet. Ráadásul a Totalsystemhez hasonlóan ezt a 9,8 millió forintot is úgy sikerült elérni, hogy ehhez egyetlen munkavállalóra sem volt szükség.

Láthatóan tekintélyes összegekkel gyarapodott a tavalyi évben is a milliárdos nagyvállalkozó vagyona, ez azonban önmagában még nem lenne érdekes, hiszen hosszú évek óta foglalkozik sikeresen építőipari beruházásokkal. Azonban a 2019-es politikai színrelépése óta egyre sokasodnak a megválaszolatlan kérdések a kormánybiztos körül. Mindeddig nem kaptunk választ arra, hogy egy állami tisztviselő miért vehet részt és nyerhet milliárdos kormányzati tendereken? Az összeférhetetlenség nyilvánvaló, hiszen őt Orbán Viktor miniszterelnök bízta meg a Dél-Alföld gazdaságfejlesztésével, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy Nemesi olyan projektek megvalósulásáért lobbizik, amiken ő maga keres nagy pénzeket.

Ráadásul a vállalkozói és a kormánybiztosi munka mellett még arra is maradt ideje, hogy saját hírportált indítson Szegeden. Az általa vezetett Dél-Alföldi Polgári Egyesület a kiadója ugyanis a Szeged365 nevű híroldalnak. Kiss Balázs, a szerkesztőség egyik vezetője pedig kormánybiztosi szóvivőként kampányol megállás nélkül Nemesi Pál mellett – miközben a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint semmilyen szerződéses jogviszonyban nem áll a magyar állammal, vagy a kormánybiztos hivatalával.

További furcsaság, hogy a Szeged365 oldalán számos piaci hirdetés és szponzorált tartalom jelenik meg, a lap médiaajánlatában pedig azt írják, várják azoknak a hívását, akik szeretnék „banner, PR cikk vagy cross-promo formájában nálunk népszerűsíteni a vállalkozásukat, terméküket vagy szolgáltatásukat”.

Az effajta tevékenység egy civil egyesülettől szokatlan, igaz nem tiltja semmi. Csakhogy bírósági nyilvántartásban elérhető, 2020-as évre vonatkozó beszámolójuk alapján 15 millió forintos bevételüket teljes egészében a hozzájuk érkező támogatások teszik ki. Vállalkozási tevékenységből származó egyáltalán nem került feltüntetésre az iratokban, így az nem egyértelmű, hogy az általuk értékesített hirdetések ellenértékét mégis hogyan számolják el. A bírósági nyilvántartás szerint az egyesület célja:

„párbeszéd indítása és fenntartása arról, hogy miként építsük Szeged jövőjét. A szegediek közösségének mobilizálása, a véleményalkotás, a közös gondolkodás, a közös párbeszéd, a helyi civil, gazdasági és kulturális élet fejlődésének elősegítése. A településközösségi életében történő részvétel.”

Nehéz megérteni, hogyan illik bele ebbe a tevékenységbe masszázsszalonok és vendéglátóhelyek fizetett promóciója, pedig a szervezet beszámolója szerint erről lenne szó.

Akár Nemesi cégeinek teljesítményét, akár a kormánybiztos működését nézzük, mindenhol átláthatatlan ügyekbe és összeférhetetlen helyzetekbe ütközünk. Az azonban egyértelmű, hogy az üzletember a 2019-es bukása ellenére is töretlenül élvezi a Fidesz bizalmát – ezt támasztja alá nem csak a kormánytól kapott megbízása, de a nagyértékű építőipari megbízások is. És úgy tűnik, ő maga sem adta fel a politikusi ambícióit – más magyarázatot ugyanis nem találunk arra, miért éri meg egy milliárdosnak, hogy ilyen átláthatatlan módon üzemeltetni egy saját híroldalt.

Tovább olvasom