Ilyen még nem volt: már hungarikumként táncolnak a kérészek a Tiszán – nézze meg a tiszavirágzásról készült képeinket!

2020. június 14. 12:36

Ezekben a napokban virágzik a Tisza Szegednél, ami minden évben különleges látvány a folyón. Azt nem tudjuk, hogy a kérészek ünnepi hangulatban vannak-e, de minden okuk meg lenne rá, hiszen éppen nemrég választották be látványos násztáncukat a hungarikumok közé. Ennek kapcsán nemrég az is kiderült, hogy valaha egész Európában elterjedt volt a tiszavirág, mára viszont már csak a Tiszán, a Rába vízgyűjtőjében, illetve néhány, Magyarországtól keletre található folyóban élnek.

1634-ben egy belga orvos figyelte meg és írta le ezt a kérészfajt, aminek lárvái nagyjából három évet töltenek a folyó partfalában, ez idő alatt akár húszszor is vedlenek, majd csak a szaporodás miatt jönnek néhány órára a felszínre, tömegesen, ami úgy fest, mintha táncolnának a rovarok a víztükrön: ezt hívjuk tiszavirágzásnak.

De a tiszavirágzás nemcsak látványos, hanem természeti szempontból is fontos, a kérészek ugyanis számtalan halnak, madárnak és például békáknak jelentenek táplálékot. Tiszavirágzás idején főként a madarak számára kifejezetten könnyű prédák ezek a rovarok, amiknek egyébként sem hosszú az életük: a párosodás után szinte azonnal elpusztulnak.

A rendőrök persze nem emiatt vigyáznak a kérészek táncára, merthogy ilyesmire is szokott lenni példa, hanem mert a tiszavirág védett faj, és a természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, engedély szükséges a gyűjtésükhöz, a befogásukhoz, a birtokban tartásukhoz is. A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható.

Sokan próbálják ilyenkor meglesni, lefotózni a kérészeket (fotók: Iványi Aurél)

Az is természetkárosítást követ el, aki a rovarok telepét károsítja meg, jelentős mennyiségű egyedet gyűjt, vagy aki a rajzásba hajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. Fotóriporterünk, Iványi Aurél ilyet természetesen nem tett, igyekezett viszont megörökíteni a látványos természeti jelenséget a Tiszán. Fotóit a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva nézheti meg.

(Nyitóképünk illusztráció, innen van: kert.tv)

Címlapon

mutasd mind