Ilyen lesz Kulka János újra kémszerepben: itt van néhány fotó A játszma forgatásáról!

A vizsga című 2011-es ügynökfilm folytatásában a Kulka által alakított karakter sztrókon esett át, pont, mint a népszerű színész maga is.

2020. október 21. 12:55

Ilyen lesz Kulka János újra kémszerepben: itt van néhány fotó A játszma forgatásáról!

Mint arról korábban már írtunk, szeptember első hetében elkezdődtek A játszma című új magyar kémfilm forgatási munkái. A filmet Fazakas Péter rendezi, és A vizsga című 2011-es ügynökfilm folytatása lesz.

A filmben visszatérnek az előzményfilm szereplői, köztük Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter is, és újként csatlakozott a stábhoz többek között Staub Viktória. A produkció közleménye szerint Köbli Norbert forgatókönyvíró kifejezetten ezekre a színészekre szabta a szerepeket.

Kulka János és Staub Viktória A játszma című film forgatásán az újlipótvárosi Tátra utcában 2020. október 20-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Köbli szerint, ha a Kulka nemet mondott volna, nem is kezdtek volna bele A játszmába, meg sem írta volna a forgatókönyvet. Mint ismert, Kulka János néhány éve sztrókon esett át, azóta viszont már több színházi és filmes produkcióban is szerepelt, átalában az állapotával összegyeztethető szerepekben.

Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején

– mondta Köbli Norbert.

Statiszta A játszma forgatásán az újlipótvárosi Tátra utcában 2020. október 20-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A játszma 1963-ban játszódik Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Fazakas Péter rendező szerint a forgatás előtt tartott tőle, hogyan fog Kulka János helytállni A játszma főszerepében, de a félelmei az első közös forgatási napon megszűntek.

„Arra számítottam, hogy többet kell majd Jánossal foglalkoznom, de talán még kevesebb instrukciót igényel, mint a többi színész. Elég a hangulatot megadnom neki, ösztönösen jön belőle minden, az eszközei belülről jövő mély, őszinte gesztusok, úgy jó, ahogy van a jelenetekben”

– mondta Fazakas.

Nagy Zsolt és Kulka János a forgatáson (fotó: Film Positive/Szvacsek Attila)

„Kulka és az általa megformált Markó is átestek egy óriási traumán, ami az életükbe kerülhetett volna. A játszma történetében nem lehet tudni, hogy Markó pontosan milyen állapotban van: mennyi maradt vissza a betegségéből, mire emlékszik, mire nem, hogyan érzékeli, értékeli a külvilág változásait. Nem ismerjük a motivációt, a céljait, egy titokzatos férfi, maga a sötét, fekete lyuk.

Amikor egy színész olyan szerepet játszik, amit magánemberként a saját bőrén már megtapasztalt, az olyan mély tudással, bölcsességgel, egyfajta derűvel tölti fel a filmbeli jelenlétét, ami máshonnan nem eredeztethető. Ez egy kegyelmi állapot, ami óriási pluszt ad az alakításához. Én ezt a csodát látom, érzem Kulka játékában”

– mondta a népszerű színészről a rendező.

Kulka János ugyan fáradékony, de teljes erőbedobással vetette bele magát a szerepbe:

az egyik jelenet kedvéért hajnali kettőkor, a vak sötétben rohant egy erdőben, de olyan is volt, amikor az éjszaka közepén többször is beleugrott egy víztározó hideg vizébe. A színész maga kérte, hogy a jeleneteket dublőr nélkül forgassák.

A játszma a tervek szerint A vizsga bemutatásának tizedik évfordulóján, 2021- en kerül a mozikba.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró (b-j) A játszma című film forgatásán az újlipótvárosi Tátra utcában 2020. október 20-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A forgatás a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági előírások mellett, főként Budapesten zajlik, de a fővároson kívül Pilismarót, Terény, Csákvár is a helyszínek között van. A forgatás a tervek szerint november elején fejeződik be, viszont a történelmi hitelesség érdekében a számítógépes animáció hónapokkal meghosszabbítja az utómunkát. 

A játszma a FilmPositive gyártásában készül, operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

A játszma előzményfilmje, A vizsga előzetese itt látható:

Címlapon

mutasd mind