Ilyen lesz az új kézilabdacsarnok Szegeden – átadták az építési területet

Új otthonba költözhet a szegedi kézilabda 2022-től. Nem csupán egy új, 8300 fős csarnok épül, hanem egy kétpályás edzőcsarnok és egy akadémia működtetésére alkalmas, 30 férőhelyes kollégium is. Közel 36 milliárdot költ az állam az új szegedi kézilabdacsarnokra.

2019. november 23. 03:37

A szegedi focistadion és környéke 15 milliárdba került, a sportuszoda ugyancsak 15 milliárdból készül, a kézilabdacsarnok és a hozzá kapcsolódó létesítmények 35 milliárd forintba kerülnek. Ez összesen 65 milliárd forint sportlétesítmények építésére Szegeden.

A szegedi kézilabdacsarnoknak a 2022-es Európa-bajnokságra kell elkészülnie, amit Szlovákiával közösen rendez Magyarország. Szeged mellett Debrecen, Tatabánya és Budapest lesz a magyarországi helyszín, a fővárosba egy 22 ezer fő befogadására alkalmas gigacsarnok épülhet.

A munkaterületet pénteken adták át, ez azt jelenti, hogy már dolgozhat a kivitelező az Etelka soron, az új sportuszoda szomszédságában.

Visszatérve a szegedi létesítményhez, a november 14-i Magyar Közlönyben megjelent, hogy a 2020-as és 2021-es költségvetésben biztosítanak forrást a beruházáshoz, a teljes összeg pedig 35 milliárd 812 millió 958 ezer 63 forint.

A tervek tanúsága szerint ennyi pénzből egy – fogalmazzunk úgy – nem annyira szép csarnokot terveznek megépíteni. Persze, a szépség relatív, de az új kézilabdacsarnok is kissé Déli pályaudvaros külsőt kap majd, mint a Szent Gellért Fórum bizonyos részei.

Íme:

A Déli pályaudvar kívülről:

Belül, mármint a tervezett kézilabda csarnokban, már sokkal jobb a helyzet, egészen pazar látványt nyújt:

Mérkőzéseken 8300 fő, koncerteken 10 ezren is beférnek majd a csarnokba (a fenti képre kattintva galéria nyílik; forrás: MKSZ)

Végül még egy mondat, akármennyire is nem lesz népszerű szurkolói körökben. Nagyon jó dolog, hogy új otthonba költözhet a város büszkesége, a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata, amit mindenki imád, tényleg. De a harmadik Tisza-híd talán egy fokkal fontosabb lett volna a városnak. Vagy akkor épüljön most már híd is, és akkor tényleg mindenki boldog lesz.

Botka László: inkább a harmadik hidat szerettük volna

„Örülünk minden fejlesztésnek, de ha megkérdeztek volna, akkor ennyi pénzből inkább a déli Tisza-hidat kértük volna, mert sportcsarnokunk már van. Ráadásul 2017 januárjában azzal írtam alá a „Modern Városok Program” Szegedre vonatkozó szerződését Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a harmadik Tisza-híd az első és legfontosabb. Erre hoztak kormányhatározatot, ezt ígérték meg. És pénzt is elkülönítettek rá, ami aztán valahogy sosem ékezett meg. Az egész mostani kampányban az új hidat ígérték sok száz plakáton. A tíz évig kabinetfőnökömként dolgozó, két választást megnyerő Szabó Sándor országgyűlési képviselő ezt az ígéretet kéri most számon a kormányon a parlamentben.”

Van egy szavazásunk is, csak úgy, mert mi még hiszünk a közpénz szóösszetétel köz tagjában: Mire kellene költeni 35 milliárd forintot Szegeden?

Címlapon

mutasd mind