Ilyen az, amikor azt csinálja az ellenzék, amit kellene: 22 órája tart a „Lex Megdöglesz” névre keresztelt szociális törvény vitája az Országgyűlésben

Néhány párbeszédes és LMP-s képviselő az obstrukció eszközéhez nyúlt és nem engedi lezárni a szociális ellátásról szóló jogszabály módosításáról szóló általános vitát.
Kékes Viktória

2022. október 27. 07:22

Ilyen az, amikor azt csinálja az ellenzék, amit kellene: 22 órája tart a „Lex Megdöglesz” névre keresztelt szociális törvény vitája az Országgyűlésben

Semjén Zsolt és Pintér Sándor október közepén nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot az országgyűlésnek, ez alapjaiban változtatja meg a szociális ellátásokról szóló jogszabályt. A törvény eddig azt mondta ki, hogy „a szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata”. 

 

A módosítás arról rendelkezik, hogy az állam csak a legvégsőbb esetben (ha sem a rászoruló maga, sem a családja, sem az önkormányzat, sem karitatív szervezetek nem tudnak gondoskodni róla) kell, hogy közbelépjen, a rászoruló személyekről való gondoskodás pedig csak szubszidiárius, azaz kisegítő jellegű kell, hogy legyen. 

 

Különösen kegyetlen döntés ez akkor, amikor a növekvő infláció és a megemelkedett rezsiszámlák egyre nagyobb terhet rónak a társadalom legszegényebb rétegeire, és a segélyszervezetek is egyre nagyobb bajban vannak, hiszen egyre kevesebben tudnak adakozni nekik, de a költségeik nekik is emelkednek.

 

Ez ellen a módosítás ellen tiltakozik úgy egy maroknyi ellenzéki képviselő jelenleg is az Országgyűlésben, hogy egész egyszerűen nem hagyja lezárni az erről szóló vitát. Az obstrukcióval próbálják felhívni a figyelmet a törvényjavaslatra, amit a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok várhatóan csont nélkül átnyomnak majd az Országgyűlésen. 

 

Az Orbán-kormányok hozzáállását kiválóan szemlélteti, hogy sehol sem csökkentették annyival a szociális ellátásokat, mint az elmúlt 10 évben Magyarországon. Az uniós statisztikai hivatal adataiból az derül ki, hogy GDP-arányosan jóval kevesebbet költ most az állam szociális juttatásokra, mint 2010-ben. Míg 2009-ben a GDP 22 százalékát költötte az állam ilyen juttatásokra, 2020-ban már csak a 18 százalékát, 2019-ben pedig a mélypontot, 16,4 százalékot is elértük.