Így változtak az ingatlanárak Szegeden és környékén

Milyen változások jellemezték a szegedi és környéki ingatlanpiacot 2020-ban? Hogyan hasonlíthatjuk össze az egyes ingatlantípusok árait? Milyen mértékben és irányban változtak az átlagos négyzetméterárak az utóbbi három év során? A kínálati árak vizsgálatával ezekre a kérdésekre kerestük a választ. FIZETETT HIRDETÉS

2020. december 05. 13:56

Így változtak az ingatlanárak Szegeden és környékén

Összesen hét Csongrád-Csanád megyei település ingatlanárainak alakulását vizsgáltuk meg 2017 és 2020 októbere között. A megyeszékhely mellett

  • Makó,
  • Mórahalom,
  • Algyő,
  • Sándorfalva,
  • Hódmezővásárhely, valamint
  • Ópusztaszer

átlagos négyzetméter árait is górcső alá vettük, az eladásra kínált családi házak, illetve tégla- és panellakások adatai alapján.

A családi házak mellett a panelek is drágultak Szegeden

Ha a szegedi ingatlanok árait tekintjük, a legnagyobb arányú változás az év elejéhez képest a családi házak átlagos négyzetméter áraiban következett be – csaknem öt százalékkal (17 ezer forinttal) drágultak az eladó házak, az Ingatlannet októberi statisztikái szerint.

Csaknem ugyanekkora mértékben emelkedtek a panellakások átlagos négyzetméter árai is: átlagosan 4,7 százalékkal magasabb áron hirdették meg ezeket az ingatlanokat októberben a januári árakhoz képest. Azaz egy hetven négyzetméteres ingatlan esetén, 2020 elejéhez viszonyítva októberben átlagosan 1 millió 150 ezer forinttal többet kellett fizetnie annak, aki Szegeden szeretett volna panellakáshoz jutni.

A téglalakások pedig átlagosan körülbelül másfél százalékot vesztettek az árszínvonalukból. Januárban átlagosan 385 ezer, míg októberben 379 ezer forint/négyzetméter ár mellett lehetett megvásárolni az ezen típusú ingatlanokat.

Algyőn csaknem negyedével estek a családi házak árai

A hét vizsgált település közül csupán Algyőn csökkentek az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai az év eleje óta. Az októberi adatok tanúsága szerint ugyanis csaknem 5 millió 340 ezer forinttal kisebb összegért lehetett egy nyolcvan négyzetméteres házat megvásárolni a nagyközségben, mint januárban.

Ópusztaszeren tizenöt százalékos, Vásárhelyen huszonkét százalékos drágulással, a többi településen pedig négy és tíz százalék közötti árszínvonal-emelkedéssel jellemezhető a használt családi házak piaca – derül ki az átlagos négyzetméter árakból.

Átlagosan 200 ezer forinttal olcsóbbak a mórahalmi négyzetméterek

Ami a téglalakásokat illeti, a vizsgált településeken igencsak változatosan alakultak azok átlagos négyzetméterárai az év kezdete óta.

  • Makón 17,8 százalékkal (43 ezer forint),
  • Algyőn 21,2 százalékkal (62 ezer forint),
  • Hódmezővásárhelyen 7,6 százalékkal drágultak (20 ezer forint),
  • Mórahalmon pedig 40 százalékkal lettek olcsóbbak

négyzetméterenként az eladásra kínált téglalakások.

A panellakások árait összesen három település esetében tudtuk megvizsgálni. Makón az októberi adatok alapján a szegedi árszínvonal 66,3, míg a Hódmezővásárhelyen és Szegeden jellemző átlagos árak 73,3 százaléka tapasztalható.

Milyen változások tapasztalhatóak hosszabb időtávot vizsgálva?

Tavaly októberhez képest a leginkább Hódmezővásárhelyen és Mórahalmon változtak a családi házak eladási árai, az idei októberi átlagos négyzetméterárak szerint. Rendre átlagosan 32,5 illetve 23,4 százalékkal lettek drágábbak egy év alatt ezek az ingatlanok. A többi vizsgált településen jellemzően tíz és húsz százalék közötti mértékű árszintemelkedés következett be a tavalyi év azonos hónapjához képest. Kivételt képez Makó, illetve Algyő. Ezen két településen ugyanis öt százalék alatt maradt a drágulás mértéke.

Ami a három éves időtávot illeti, a sándorfalvi családi házak drágultak a legnagyobb mértékben – itt több mint nyolcvan százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. A legkisebb arányú árszínvonal-emelkedés pedig a vizsgált települések közül Makó esetében volt jellemző. Itt 2017 októbere óta összesen 37,6 százalékkal emelkedtek az átlagárak.

Különösen nagy arányban drágultak három év alatt a téglalakások: Makón és Mórahalmon megduplázódott az az átlagos összeg, amelyért az ezen típusú ingatlanok gazdát cseréltek.

(X)