Így reagáltak az Egységben Magyarországért vezető politikusai a választási vereségre

Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a közös miniszterelnök-jelöltet hibáztatja, Donáth Anna szerint nem szabad feladni, Karácsony Gergely Budapest jelentőségét emelte ki beszédében. Minden ellenzéki vezető kiállt az összefogás mellett.
Kékes Viktória

2022. április 04. 11:07

Így reagáltak az Egységben Magyarországért vezető politikusai a választási vereségre

Jakab Péter a Facebookra feltöltött rövid videóban reagált a választási eredményre. A Jobbik elnöke elmondta, büszke arra, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt képes volt leülni egymással, be tudták temetni az árkokat, közös programot hirdettek és megtartottak egy előválasztást is. Ennek lezárultával

 

„Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg, és tetemes ellenzéki előnyt. Ebből az előnyből fél év alatt ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz kétharmad lett. Márki-Zay Péter október ben azt mondta, ő leváltja az ellenzéket. Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta”.

 

 

Jakab azt ígéri fel fognak állni a vereségből és a hat párt szövetségét is fenntartják. Az összefogásnak ugyanis nincs alternatívája. Szerinte készülniük kell, mert

 

„az Orbán-kormány nem húzza ki a következő négy évet. Rájuk fog omlani az a válság, amit Orbán Viktor maga idézett elő. (…) Erre készülünk, de már Márki-Zay Péter nélkül”.

 

Gyurcsány Ferenc hajnalban tartott sajtótájékoztatót. A DK elnöke a vereség tanulságait keresve azt mondta:

 

„Muszáj megérteni, ha valaki csatába vagy küzdelembe megy, nem adhatja fel amit gondol valamilyen taktikai megfontolásból. Nem lehet európai, polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék olyan programmal sikeres, amely sok tekintetben a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának. Ha valaki nem tud, nem mer, nem akar ilyen politikát folytatni, ha ehhez ilyen vezetőt választ, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog”.

 

 

Gyurcsány itt nyilvánvalóan Márki-Zay Péterre gondolt, bár az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevét a beszéd alatt egyszer sem mondta ki. Beszéde végén a DK elnök is kiállt az ellenzéki összefogás mellett.

 

Donáth Anna Márki-Zay Péter után lépett színpadra az Egységben Magyarországért eredményváróján. A Momentum elnöke rövid beszédében azt mondta, 

 

„túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy kilopják a jövőnket. Sokkal nagyobb a felelősségünk most, mint tegnap, vagy akár egy hónappal ezelőtt! Most nem szabad feladnotok!”

 

Donáth szerint is együtt kell maradni, mert „bármit is hazudjanak elviselhetetlen időszakok jönnek”, de tovább kell küzdeni, mert előbb-utóbb minden rendszer összeomlik.

 

 

Karácsony Gergely a Momentum elnöke után lépett színpadra. Budapest főpolgármestere is azt hangsúlyozta, hogy tovább kell küzdeni, az ellenzéki összefogásnak együtt kell maradnia. Karácsony kiemelte:

 

„Meg kell becsülnünk, hogy van még a nemzetnek egy fővárosa, amely még mindig a szabadság szigete ebben a hazában”.