Így mulat a Fidesz-frakció: 4 év alatt 250 milliót költöttek el a kihelyezett frakcióüléseken

Hiába, sokba került az étel, az ital és a szálloda 133 főre.
Kékes Viktória

2022. július 21. 10:37

Így mulat a Fidesz-frakció: 4 év alatt 250 milliót költöttek el a kihelyezett frakcióüléseken

A Telex átnézte mire költött a Fidesz (akkor még) 133 fős országgyűlési frakciója az előző, azaz a 2018–2022-es parlamenti ciklusban. 

 

Az egyik „legérdekesebb tétel” a kihelyezett frakcióülések költsége. Ezek összköltsége meghaladta a 250 millió forintot:

  • 2021 júniusában 56 millióba került a Fidesz debreceni frakcióülése, amelyet a Kölcsey Központban tartottak. A szerződést akkor a város tulajdonában álló Debreceni Sportcentrum kapta, a képviselőket pedig a Hotel Lyciumban szállásolták el. Kivéve Orbán Viktort és a párt néhány vezetőjét, akiknek az egyébként üres, az MCC tulajdonában álló Aranybika Szállodában nyitottak szobát. A frakcióülés akkor arról vált nevezetessé, hogy a rendezvény előtt található Baltazár Dezső teret fekete fóliával borított kordonnal kerítették el, hogy a képviselőket még látni se lehessen.
  • 2021 novemberében 31 millió forintba került az esztergomi frakcióülés, amelyet a Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó Grand Hotel Esztergomban tartottak. A szerződő felek itt a Salva Hotel Kft. és a Salva Property Kft. voltak, az ülésen pedig Kocsis Máté szerint leginkább a melegellenessé tett pedofiltörvényről és ennek brüsszeli vitájáról beszéltek.
  • Összesen 28 millió forintba került a Fidesz 2019-es tavaszi és őszi kihelyezett frakcióülése, amelyeket a balatonalmádi Hunguest Hotel Bár Resortban tartottak. A Hunguest-szállodalánc Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, a kettő közül a második esemény pedig arról vált nevezetessé, hogy kettős kordonnal vették körül az épületet, és itt értékelte ki Orbán Viktor az önkormányzati választások részleges kudarcát.
  • Közel 25 millió forint értékben szerződött a Fidesz a Czigle család tulajdonában álló Czigle-Flamingo Hotel Kft.-vel a 2020-as és a 2022-es tavaszi kihelyezett frakcióülések lebonyolítására. A balatonfüredi Flamingó Hotelben tartott idén februári találkozón Orbán a tiszta erőből kampányolásra szólította a képviselőket, leszögezve, hogy „a trehányságot és a nemtörődömséget senkinek nem nézi el”.
  • Közel 17 millió forintba került a Fidesznek a 2018. őszi kihelyezett frakcióülése, amelyre a White Hotel Marketing Kft.-vel szerződtek. A Velencén megtartott eseményen a Sargentini-jelentés volt a fő téma, a frakció itt mondta ki, hogy az Európai Parlament döntése szerintük érvénytelen.
  • Több mint 16 millió forint ment a Hotel Fürednek szintén az idén februári, választás előtti felkészítésről szóló balatonfüredi frakcióülésre. Az eseményen akkor annyi külső meghívott vett részt, hogy a fél várost le kellett zárni miattuk.

 

A Telex arra emlékeztet, 2003-ban a Fidesz még „luxusbaloldalazta” az MSZP-t, amiért az akkori kormánypárt 2,4 milliót költött el egy kihelyezett frakcióülésen. A „söjtöri lakoma” miatt a szocialisták többször is bocsánatot kértek, a Fidesz pedig rendszeresen felemlegette azt, mint a baloldali urizálás egyik mintapéldáját. (A lakoma egyébként mai árakkal számolva körülbelül 4,8 milió forintba kerülne, tehát meg sem közelíti a fideszesek költéseit.)