Így még nem láttak régészeti ásatást: Wilhelm Laura Rétegek 46N 20E című kiállítása Kecskeméten

Már csak azért is különleges tárlatról van szó, mert a fotográfus Wilhelm Laura édesapját, Wilhelm Gábor kísérte rendszeresen egy tiszaugi ásatásra, így született a Rétegek 46N 20E.
Cservenák Zoltán

2022. január 08. 09:27

Így még nem láttak régészeti ásatást: Wilhelm Laura Rétegek 46N 20E című kiállítása Kecskeméten

Wilhelm Laura fotóin ritkán látható közelségbe kerülnek a szemlélőkhöz egy régészeti ásatás pillanatai és résztvevői. Nem túlzás azt állítani, családi, baráti fotók születtek olyan környezetben, ahol ez nem feltétlenül megszokott. A fiatal fotós fél éven keresztül járt ki egy tiszaugi területre édesapjához, Wilhelm Gáborhoz, aki a Kecskeméti Katona József Múzeum régészeként Ság nevű falu környékén tárt föl régészeti rétegeket az avar kortól egészen a 16. századig.

 

A fotográfia mesterszakos hallgató célja az volt, hogy megmutassa, nem csupán gödrökből és tárgyakból áll egy régészeti feltárás, hanem olykor szélsőséges időjárásról, verejtékről, lapátolásról, talicskázásról, hosszas dokumentációról és akár egy jóízűen elfogyasztott sonkás szendvicsről és nagyon sok vidámságról is szól.

 

 

Wilhelm Laura fotóin keresztül jobban megismerhetjük a régészeti feltárásokon dolgozókat is, és leszámolhatunk egy sor romantikus képpel, ami a régészetet illeti. Magyarán kiderül: nehéz és felelősségteljes munka ez, minden gyönyörűségével együtt.

 

A teljes címen Rétegek 46N 20E – Tiszaug Kis-ér parti ásatás képekben bemutatott tárlat január 30-áig látható a kecskeméti Cifrapalotában hétfőt kivéve miden nap 10 és 17 óra között.

Címlapon

mutasd mind