Így kell megbecsülni valamit! Évtizedeken(!) belül bevezethetjük az eurót!

Akár a kis esély a tippmixen: Matolcsy György páratlan szakértelme, bátorsága és optimizmusa ezúttal a Lámfalussy-konferencián csúcsosodott ki.

2019. február 04. 15:08

Így kell megbecsülni valamit! Évtizedeken(!) belül bevezethetjük az eurót!

– A virágzó időszakokat válságok követik, a válságban gyorsan kell cselekedni, a jegybankoknak és kormányoknak szoros, stratégiai szövetségben kell fellépniük – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank, hogy aztán kiemelje: a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyik fő tanulsága, hogy gyorsan kell intézkedni, ahogy azt az Egyesült Államokban tették.

Akkor most benyomjuk a turbógombot az euróval kapcsolatban?

Hát...

– Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót – mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, ezért neki is le kell vonnia a tanulságokat az eurót érintő folyamatokról.

Ezután még elmondta, hogy

  • az első 10 év, 2008-ig egyértelműen sikeresen zajlott, amiből a legtöbbet a felzárkózó eurózóna tagok közül főleg a déli államok profitáltak,
  • az ezt követő időszakot megszenvedte az eurózóna és úgy tűnik, a konvergencia eltűnőben van.

„Az eurózónában a válság hosszabb és mélyebb volt, mint az Egyesült Államokban, pedig onnan érkezett Európába, 2012 óta egy lassú helyreállításnak lehetünk tanúi” – mondta a jegybankelnök. Matolcsy György a tanulságokról megfogalmazta: virágzó időszak kell az egyértelmű konvergenciához, és teljesen „kifejlett euróra” van szükség ahhoz, hogy később a közös pénz a válságoknak ellen tudjon állni. Amikor létrejött az euró, virágzó időszakot élt meg Európa, és akkor nem gondoltak arra, hogy újra gazdasági válság következhet be.

Bölcsen megállapította, nem lehet bűnbakként tekinteni az euróra, de kétségtelen, az eurózóna rendszere nem épült ki megfelelően. Az EU nem kezelte jól a válságot, a fő hiba az volt, hogy Európa megszorító jellegű válaszokkal reagált a válságra. Az MNB elnöke jelezte: az amerikai kormányzat és a Fed közös válságkezelése gyors fellépést tett lehetővé, emiatt az Egyesült Államokban lényegében 2009-re be is fejeződött a válság. Ott nem megszorító alapú válságkezelést valósítottak meg, miközben Európában az országok többségében a megszorításokra helyezték a hangsúlyt, az Európai Központi Bank is mintegy két évet késett a válságkezelés elindításában.

Úgy vélte: a következő években egy újabb válság jöhet, ekkor gyors és hatékony válságkezelésre lesz szükség.