Így élik meg a szegediek a koronavírus-járványt – videó

Nyakunkba vettük a várost, és egy szuszra mindenkit megegkérdeztünk, aki megállt egy szóra a Széchenyi tér–Kárász utca–Dugonics tér viszonylatban a koronavírus-járványról és a karanténról.

2020. június 06. 09:11

Így élik meg a szegediek a koronavírus-járványt – videó

A rögtönzött közvélemény-kutatásunkkor Faragó Aurél Jánosné elmondta, abban bízik, a tudósok kitalálnak olyan gyógyszert, ami megvéd bennünket, vagy legalábbis csökkenti a veszélyeztetettséget. Az idősávos bevásárlásról azt mondta, az időkorlát miatt nagyon sokan vannak, szerinte enélkül jobban eloszlana a vásárlók tömege. Úgy gondolja, az sem jó, hogy 12 óra után egy kiflit sem vehet.

Ozsvárt Lászlót nem érintették nehezen a korlátozó intézkedések, otthonról dolgozik. Szerinte biztos érződik majd a járvány gazdasági hatása, de nem fél attól, hogy elveszíti a munkáját, de azzal számol, hogy a luxuskiadásairól le kell mondania. Júniusban Lengyelországba utazott volna, de szeptemberre halasztotta.

Sokkal jobban összehozta a családját a karantén Joó Petrának, szerinte Sokkal jobbak voltak a napjai, édesanyjával többet beszélgettek a lakásuk erkélyén. Úgy látja, hogy Magyarországra nem volt olyan nagy hatással, mint néhány más országra.

Szabó Zoltánnak nem okozott különösebb gondot a járvány, elfoglalták a tavaszi kerti munkák. Jókat pihent, sokat aludt és gyakrabban főzött, ezek pedig jó dolgok. „Tartottam attól, hogy elkapom a vírust, mert cudar egy vírus ez” – tette hozzá. A gazdasághoz nem ért, nyugdíjasként úgy érzi, túlságosan nem érinti a válság, de azért reméli, nem lesz nagy probléma.

Markovics Erzsébet szerint gyorsan lezajlott a járvány neheze, az ország jól kezelte. Ő egyáltalán nem félt, nem élte meg sokként az eseményeket. A vásárlási korlátozásokkal sincs baja: ritkábban jártak boltba és akkor többet vásároltak: „Az otthon töltött idő sok olyan dologra irányította a figyelmemet, amire korábban nem jutott. Úgy érzem, hogy szinte gazdagodtam ezáltal, hogy fékezve voltam a jövés-menésbe” – mondta. Úgy érzi, ha visszatér a járvány, az ország felkészült, és gyorsan leszorítják majd a vírust.

Várkonyi Enikő az idős rokonokat féltette, szinte biztos volt benne, hogy mindenki átesik majd rajta, de ahogy telt az idő, úgy érezte, nincs mitől félni, mert bár jelen van a járvány az életében, de fertőzés híján még sincs ott a mindennapjaiban.

Bánffi István, a szegedi Szódakirály is megállt néhány szóra: eleinte nem vette komolyan a koronavírus-járványt, de később nagyon is: a cégnél minden óvintézkedést betartottak, és betartanak később is, hiába indultak a lazítások. „Tartunk tőle, hogy elkapja valaki a kollégák közül vagy a családban” – tette hozzá. Azt mondta, nem félt, mert felkészültek, de a családját féltette: édesanyja 85 éves, csak ablakon keresztül találkoztak. A magánéletük része lett a nagyobb odafigyelés: megtanulták a sebészi kézmosást, de szerinte ez a járvány sok dologra megtanítja az embert.

Stájer Anna azt mondta, furcsa volt, hogy nem kellett annyira korán kelni, és az is szokatlan volt, hogy az egész család otthon tartózkodott. Aggódott a nagyszülei miatt, de az egész család segített nekik. Az egyik nagymamája Budapesten nagyon félt, ő azóta is otthon van. Stájer Anna nem fél a visszafertőződéstől, mert úgy véli, rá annyira nem veszélyes.

Címlapon

mutasd mind