„Igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már a sikerhez nincsen remény” – Polgári engedetlenségbe kezdtek a Deák-gimnázium tanárai Szegeden

Így és ezzel tiltakoznak az ellen a februárban megjelent kormányrendelet ellen, ami a tanársztrájk ellehetetlenítésére irányul.
Bod Péter

2022. március 04. 13:15

„Igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már a sikerhez nincsen remény” – Polgári engedetlenségbe kezdtek a Deák-gimnázium tanárai Szegeden

A sztrájk alapjog, ezt hangoztatta a gimnázium bejáratánál az a 46 tanár, akik külön-külön, szerintük jogtudatos állampolgárként döntöttek úgy, hogy a pedagógusok sztrájkjogát ellehetetleníteni akaró kormányrendelettel szemben a polgári engedetlenség eszközével tiltakoznak.

 

„Igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már a sikerhez nincsen remény”

 

– idézték az iskola névadójának, Deák Ferenc szavait a középiskola tanárai az eseményen felolvasott petíció legelején.

 

Az akciót három és fél órásra tervezték, reggel fél nyolc és délelőtt tizenegy óra között, ebben az időben a tiltakozáshoz csatlakozó tanárok nem vették fel a munkát, nem végeztek oktató-nevelő tevékenységet.

 

 

A 76 fős tantestület közel kétharmadának közös nyilatkozatát a pénteki tanításkezdés előtt olvasták fel a tanárok, amiben elhangzott: tudatában vannak, hogy szabályt szegnek, és ennek vállalják valamennyi őket érintő következményét.

 

Petíciójukban leírták, hogy akciójuk nem irányul az iskolavezetés, kollégáik és a tankerület ellen, főképp nem a diákok ellen. Sőt, utóbbiak kapcsán nyomatékosan jelezték: legfőképp éppen az érdekükben történik.

 

A tanárok szerint a szabad és jogszerű véleménynyilvánítás lehetőségét veszi el a tőlük az a február 11-én megjelent kormányrendelet, ami a tanársztrájk ellehetetlenítését célozza.

 

Fotók: Iványi Aurél

 

A Deák Ferenc Gimnázium a város egyik legjobb iskolája, ahol kiváltság tanítani – szerepel a petícióban, amihez az itt tanító pedagógusok azt tették hozzá: akciójukkal azt is szeretnék elérni, hogy az országban minden pedagógus megtiszteltetésnek érezze, hogy az iskolájában tanít. 

 

A Deák Ferenc Gimnázium tiltakozó akciójához eddig kétszázhúszan csatlakoztak, mások mellett az itt tanuló diákok szülei, volt diákok, egykori tanárok. A pénteki tiltakozó akción megjelent Mihálik Edvin, szegedi önkormányzati képviselő, a város zöldügyekért felelős tanácsnoka is. 

 

 

A deákos tanárok megköszönték a város másik gimnáziumának, a Radnótinak a támogatását, és egyben azt, hogy az ott tanító pedagógusok közül többen megjelentek a pénteki tiltakozóakciójukon.