Időutazás a Szent István téren: majdnem olyan volt ez a szombat este, mint amikor még normális életet éltünk

Orbán Viktor, Balla Géza, Áts Karcsi, Frittmann, Schobert Lara és egy csomó régen látott arc járult hozzá, hogy végre újra úgy éreztem magam Szegeden, mint már régen nem. Muszáj lesz ezt folytatni ma este!

Egész délután fel-alá mászkáltam a városban és a megyében, így lemaradtam Orbán Viktor szombat este hatkor előadott Nagy Bejelentéséről, és csak úton a Szent István térre, valamikor

este hét előtt nem sokkal tudtam meg, hogy már a „Goodbye, maszk!” az új jelszó.

Ennek megfelelően a téren, mintha mindenki a kedvencei között követné A Fönök Facebookját, szinte csak fedetlen arccal borozó, bandázó embereket láttam, így az ötödik lépés után már kezdett kínos lenni, hogy én nindzsázok egyedül a tömegben.

Levenni a maszkot mégis nagyon furcsa érzés volt ennyi ember között. Egyszerre éreztem magam szinte meztelennek, és újra szabadnak, a hónapok óta vágyott jövőben, és a dicső múltban. Amikor még semmi bajunk nem volt, csak éltük az életet önfeledten. Legalábbis hajlamosak vagyunk így emlékezni a koronavírus-járvány előtti időkre.

Még több fotó a fenti nyitóképre vagy ide kattintva látható (fotók: Iványi Aurél)

Ha valaki pár héttel ezelőtt, amikor végérvényesen biztossá vált, hogy nem lesz idén borfesztivál a Széchenyi téren, azt mondja nekem, hogy fogok én még ebben a hónapban sok száz ember között borozni a koranyári illatú naplementében egy szegedi téren, a megszokott boros faházak között csellengve, miközben olyan, az alapműveltség részét képező mondatok járnak a fejemben, hogy „mondok valamit hülyegyerek, ott van a Frittmann”, vagy hogy „Tokajon a százpontos Áts Karcsi a király” (az idézett könnyűzenei műalkotás sajnos Szeged Kedvenc Agyondíjazott Borászáról, Balla Gézáról nem tesz említést), biztosan meg lettem volna győződve, hogy az illető annyit nézte Csányi Sándor színészt a kormány oltakozást népszerűsítő reklámfilmjében, és olyan sokat hallgatta A Nagyfőnököt a Kossuthon péntek reggelenként, hogy már az agyára ment a járványügyi hurráoptimizmus. 

Ehhez képest pontosan ez történt: Szeged napja után alig néhány órával megnyitott a most már kéthetente szokásosnak nevezhető Szent István téri kézművespiac, amit a szervezők kiegészítettek közel egy tucat boros faházzal, összesen 23 pincészet mindenféle boraival, este tizenegyig tartó játékidővel, és mintha valaha Szent Péter is Szegeden lett volna egyetemista, szívében mindenféle kedves emlékkel a Tisza-parti mámoros nyárestékről, még az időjárás is megkegyelmezett. A szombat dél körül még szemerkélő eső délutánra és kora estére nyomtalanul eltűnt, a hőmérséklet is az optimális intervallumba emelkedett, így

azt leszámítva, hogy pár száz méterrel arrébb voltunk az eredeti helyszíntől, megtévesztésig olyan volt az egész este hangulata, mintha a Széchenyi téri borfesztiválon lennék.

Az első egy órában még kicsit feszengtem, furcsa érzés újra volt ennyi ember között lenni, de azt kár lenne tagadni, hogy baromira élveztem, hogy újra láthatok egy rakás régi arcot, megint köszöngethetek kétméterenként a szembejövő haveroknak, ismerősöknek, és még az is jólesett, hogy fizethettem 1100 forintot egyetlen deci Balla Gézáért. Jó, Géza védelmében az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyrészt baromi finom egy deci volt, másrészt lehet 400-ért is kapni bort a standjánál, ami szintén nem egy ócska lőre. De azért elég jó választás egy Lajvér Cabernet Sauvignon, vagy bármi Sike Tamástól is.

Szóval, bor bőven van, még ha mi, elkényeztetett szegediek a hasonló eseményeken nagyobb sortimenthez is vagyunk szokva.

Azt pedig, hogy mennyire fontos közösségi esemény ez a miniborfesztivál, jól mutatja, hogy nemcsak az RTL Klub riportere, Kéri Barna, a Szeged TV-s Márok Tamás, az egykori Garaboncziást vezető rasta viking, Colos, a Szeged.hu-val podcastelő, mostanában újra kicsit Rádió 88-as Gedzo, vagy maga Balla Géza sztárborász volt jelen,

de még Schobert Lara tinédzser TikTok- és Instagram-sztár is képviseltette önmagát a téren.

És meglepő módon az is bejött, hogy sehonnan nem szólt zene, sem felvételről, sem élőben, így tényleg egymást, a poharak csörgését és az este egyéb hangjait lehetett hallgatni a Szent István téren.

Vasárnap és hétfőn még tart a boros kézművespiac, és éppen a negyedik barátom írt rám az előbb a Messengeren, hogy találkozunk-e este. 

Találkozunk hát! Végre újra élünk!

Kovács M. Norbert

Tovább olvasom