Idős, beteg emberek segélyhívóin játssza le Orbán választási üzenetét a Fidesz

Ezek szerint van lejjebb annál is, hogy a járványügyi hírlevélben kampányol Orbán Viktor és a Fidesz. Már segélyhívón is a propagandát nyomják az idős, beteg embereknek.
Cservenák Zoltán

2022. április 02. 14:05

Idős, beteg emberek segélyhívóin játssza le Orbán választási üzenetét a Fidesz

A kampány és a választások tisztaságát felügyelő civil szerveződés, a Tiszta Szavazás közölte a Facebook-oldalán, hogy egy állami program keretében, Fülöp Attila államtitkár és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő osztották ki azokat a segélyhívókat Borsod megyei nyugdíjasoknak, amiken fideszes kampányüzenetekkel hívogatták az időseket.

 

Az írják, először egy nő jelentkezett be meglepetésszerűen, másnap pedig Orbán Viktor rögzített üzenetet játszották le.  

 

A miskolci eset nem egyedi, egy budapesti idős asszony ugyanerről panaszkodott az RTL híradójának a napokban.  

 

Állami támogatással biztosított ingyenes, csuklón viselhető vészhívó készülékeket a nyugdíjasoknak a Gondosóra programban osztották ki a beteg, idős embereknek. A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni.

 

A Tiszta Szavazás azt is írja, az egyik érintett idős elmondta nekik, hogy egyik nap a segélyhívó csörgött.  

 

„Azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak. A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy egy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listára szavazásra buzdítani, agitálni. Reményét fejezte ki, hogy elmegy vasárnap szavazni és a jó helyre húzza az ikszet” 

 

– mesélte.

 

A szervezetnek arról is beszámolt az érintett, hogy néhány nappal később Orbán Viktortól is kapott egy hasonló automata hívást a segélyhívón. A felvett beszédet nem tudta megszakítani, így az végigment.

 

A Tiszta Szavazás jogi szakértői szerint felmerül az adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme. Döbrentey Dániel, a Tiszta szavazás koalícióban résztvevő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programvezetője azt mondta:

 

„Az eszköz célja nem az, hogy kampánycélú elérésre használják, tehát az elérhetőséget csak célhoz kötötten lehet használni. Ilyen esetben adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel. Fokozza a jogsértés súlyát, ha az elérhetőség eleve csak bizonyos pártoknak vagy jelölteknek állna rendelkezésre, ekkor ugyanis a fentiek mellett a jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlősége is sérül”.