Idén sem lesz könnyebb az iskolatáska, ami már régen hátizsák – avagy mennyibe kerül a tanévkezdés az általános iskolásoknak?

Az általunk megkérdezett anyukák 60 és 75 ezer forintra taksálják az első osztályt most kezdő gyerekeik beiskoláztatási költségeit. Tételesen igyekeztünk után járni, hogy mi mennyibe kerül. Drága az élet, az iskola pláne.
Bod Péter

2022. augusztus 16. 16:13

Idén sem lesz könnyebb az iskolatáska, ami már régen hátizsák – avagy mennyibe kerül a tanévkezdés az általános iskolásoknak?

Az általános iskolák legtöbb helyen tételesen előírják, pontosan milyen felszerelések beszerzését várják el a szülőktől a tanévet kezdő gyerekeik számára. 

 

A füzeteket, íróseszközöket, a matematika csomagot valamint a rajzhoz és technikához szükséges kellékek beszerzése hozzávetőleg 25 ezer forintba kerül – tudtuk meg. Mindez alapvetően az első osztályt kezdőkre érvényes, mert második osztályban nem kell újra megvásárolni a matematikacsomagot, valamint csak pótolni kell a rajzhoz és technikához szükséges dolgokat.

 

Nem könnyíti meg a szülők dolgát, a papírboltokban nincsenek osztályokra lebontott csomagok, ami alapvetően annak tudható be, hogy iskolánként más és mást kérnek. Ez még akkor is igaz, ha nem jelentősek a különbségek.

 

Egy általunk megkérdezett anyuka elmondta, hogy legalább másfél órájába került, mire kosarába tehette az előírt felszereléseket. Mindezt Szeged egyik legjobb és legnagyobb papírboltjában. Könnyebbséget csak az jelentett, hogy a matematikacsomag előre elkészítve volt leemelhető a polcról. 

 

A szükséges felszereléseket tartalmazó lista így néz ki:

 

 

A hátizsák (iskolatáska) ára változó. A minőséget képviselők 20 és 30 ezer forintos sávban szóródnak. Lehet ennél természetesen olcsóbbat és drágábbat is venni. Általánosnak tűnt az a vélemény, hogy azért érdemes a némileg drágább hátizsákokat megvenni, mert ezek tartósabbak, akár éveket is kibírnak. Hosszabb távon költségtakarékosabb megoldás ez tűnik. Mellette megvásárolhatók a 10 és 20 ezer forint közé eső hátizsákok.

 

Unisex hátizsák nem vagy alig kapható, így sok esetben nem oldható meg, hogy a családon belül (vagy azon akár kívül is), hogy a báty vagy nővér hátizsákját örökölje meg az öccs és a húg, noha ez sok esetben nem csekély kiadástól szabadítaná meg a szülőket. 

 

A tolltartókra vonatkozóan is kaptak „eligazítást” a szülők. (Ez nem feltétlenül minden iskolára igaz.) Legalább húsz ceruzának, radírnak és a kisvonalzónak is el kell férnie benne – állt egy belvárosi általános iskola igénylistájába. Az ilyen tolltartók 3 és 6 ezer forint között kaphatóak, és akár bőven ezeket az értékeket meghaladók is. 

 

Sok minden szükséges a testneveléshez. A hátizsákkal és a tolltartóval harmonizáló tornazsákok ára valahol 4 ezer forint körül található. Persze ennél olcsóbban is beszerezhető, ha erről a harmóniáról lemondunk. Az anyukák egy része varrja a tornazsákot, így kímélve a családi kasszát.

 

A tesiórán használatos póló és rövid sportnadrág 3-5 ezer forintért beszerezhető, torna és edzőcipők ára valahol 4 ezer forintnál indul és a csillagos ég a határ. Egy-egy márkás melegítő a téli tornarákra belekerül akár 25 ezer forintba, de ebben az esetben jelentős megtakarítás érhető el, amennyiben kínai boltokban vagy a turkálókban vásárolunk – jelezték a megkérdezett szülők.

 

Növelheti az iskolakezdés költségeit az elsősök esetében, hogy míg óvodába nyugodtan járhattak melegítőbe vagy a „játszósnak” nevezhető ruhába, ez a viselet az iskolában már elfogadottnak aligha nevezhető. Vagyis ruházkodásra is szükséges költeni. A beiskolázás költségeit ez is növeli.

 

Némi könnyebbséget jelent, hogy a szegedi önkormányzat a tanévkezdés előtt gyerekenként 10 ezer forinttal segíti a helybeli általános iskolásokat. Mellette sok munkaadó is szintén anyagi segítséget nyújt a gyerekes szülőknek a szeptemberi iskolakezdés előtt. 

 

A napközihez külön listán kapják meg szülők, hogy a tisztasági csomagnak mit kell tartalmaznia. Óvatos becsléssel ennek a költsége is legalább ezer-kétezer forint.

 

Annyi azonban a fentiek ismeretében, és a felsorolt tételek összeadása során nyilvánvaló, hogy teljesen valósnak látszik a 60-75 ezer forintra kiszámolt költsége a beiskolázásnak.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind