Idén nem számít 700 forintos benzinárra Bujdos Eszter – a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Témában

Az elmúlt 6 évben nem volt arra példa, hogy 85 dollár fölé menjen az olaj hordónkénti ára a világpiacon, most 86 dollár körül mozog. Bujdos Eszter szerint a 100 dolláros olajár viszont összejöhet. Kérdés, mennyire nyomná meg ez a magyar üzemanyagárat.
Szeged.hu

2022. január 19. 18:33

Idén nem számít 700 forintos benzinárra Bujdos Eszter – a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Témában

Hétszáz forintos benzinárat sem tartana elképzelhetetlennek Molnár László, a Gazdaságkutató Zrt. (GKI) ügyvezetője – írta meg az RTL hírportálja még hétfőn. A magyarországi üzemanyagárak emelkedésének egyelőre csak a hatósági árplafon szab gátat, de eközben a szakértők az olaj világpiaci árának újabb rekordjára számítanak. Ez 150 dollár körül lenne, ekkor tartaná reálisnak a 700 forintos árat a GKI. Jelenleg 86 dollár körül mozog az olaj világpiaci ára.

 

 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, ahhoz nagy mértékű forintgyengülés kellene, hogy 700 forint legyen az üzemanyagár.

 

„A pandémia okozta korlátozások nem fogják vissza a gazdaságokat és az idegenforgalmat sem, így az olaj iránti kereslet folyamatosan nő. Ráadásul az energiaválságban a gáz helyett sok helyen olajat kezdtek el használni az üzemekben” 

 

– magyarázta Bujdos Eszter, aki szerint a kínálat nem elégíti ki a keresletet, magyarán:

 

ezután sem lesz annyi olaj, amennyi kellene, ami felnyomja majd az üzemanyagok árát.

Egyelőre február közepéig érvényes a magyarországi hatósági ár, de ha ezt egyszer megszüntetik, akkor biztosan fölmegy az üzemanyagok ára. 

 

Bujdos Eszter emlékeztetett: amikor 85 dollár volt a Brent-olaj világpiaci ára hordónként, akkor 505–510 forint körül mozgott az üzemanyag ára Magyarországon.

 

A Holtankoljak.hu ügyvezetője nem tippelt, de 100 dolláros olajárnál ezek alapján akár 600 forintos árra is lehet számítani, kérdés, hogy ezt kifizetnék-e az autósok.

 

A benzinkutaknak a hatósági ár bevezetése tehát nagyjából 30-35 forint vágást jelentett, egyelőre azonban senki sem tudja, hogy mekkora árkülönbözetet bírnának még elviselni.

 

 

 

Címlapon

mutasd mind