Idén karácsonykor a fenyőfa is sokkal drágább lesz

Egy hónap múlva itt a karácsony, december elején már a legfontosabb kelléke a fenyőfa is kapható lesz. Az előzetes számítások szerint akár 30 százalékkal is drágulhatnak majd a fenyők, fajtától függően.
Vass Imre

2022. november 19. 18:25

Idén karácsonykor a fenyőfa is sokkal drágább lesz

Magyarországon általában 1,8-2 milló fenyőfát vásárolnak az emberek. Ezek háromnegyede hazai, a többi import. Hazánkban a legkeresettebb a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő azonban egyre kevesebben keresik. Az élő fa még mindig nem tudja kiszorítani a műfenyőket, pedig abból is egyre többet vásárolnak. 

 

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének tanácsadója a Pénzcentrumnak elmondta: nem lehet pontosan megmondani, melyik típus mennyivel drágul majd. Hozzátette, az ünnep előtt úgy két héttel lehet majd találkozni az utcai árusokkal. Sokkal hamarabb nem érdemes, hisz az emberek nem tudják eltárolni hosszú ideig a fát, amennyiben pedig későn állnak ki, akkor a nyakukon maradhat.

 

Boross Dávid, az egyik legnagyobb hazai kertészet, az Oázis ügyvezetője keresletcsökkenésre nem számít, mert főleg a gyerekes családoknál elengedhetetlen a fenyőfaállítás. Még annak ellenére sem vesznek majd kevesebb fát, hogy számításaik szerint akár egyharmadával is drágulhatnak majd a fenyők. Ekkora drágulásra elsősorban az import fenyőknél lehet majd számítani, elsősorban a szállítási költségek emelkedése és a forint árfolyama miatt.

 

Az átalagár 7-10 ezer forint körül fog alakulni. A lucfenyőnél 4-5 ezer forintos, az ezüstfenyő esetében 5-6 ezer forintos méterenkénti árra lehet számítani. A legdrágább idén is nordman fenyő lesz, méterenként akár 6-8 ezer forintba is kerülhet majd.