Idén brutálisan megdrágult a nyaralás, mégis többen utaztak

Egy év alatt több mint 17 százalékkal drágultak a szobaárak, ennek ellenére a foglalások száma 7 százalékkal emelkedett. Egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 ezer forintba került, ami közel 12 százalékos drágulást jelent. Szeged továbbra is ott van a legnépszerűbb uticélok között, ráadásul a városban nem növekedtek, hanem csökkentek az árak.
Vass Imre

2022. október 07. 20:42

Idén brutálisan megdrágult a nyaralás, mégis többen utaztak

A legtöbb magyar belföldön nyaralt, igaz a külföldi utak száma is emelkedett. A leglátogatottabb városok: Siófok, Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Balatonfüred.

 

A szallas.hu közleménye szerint a pandémia előtti időszakhoz képest közel 35 százalékos az áremelkedés. 

 

Egy foglalás átlagosan 3 főre és 2,6 éjszakára szólt.

A nyaralók legnagyobb része nem hotel típusú szálláshelyet választott idén nyáron. Apartmanban 29,6, vendégházban 21,3, panzióban 15,4, egyéb kategóriában 6,6 százalékuk foglalt helyet.

 

Míg 2022 nyarán a hotelekben átlagosan 16 500 forintba került egy éjszaka egy főnek, panzióban 9120, apartmanban 7780, vendégházban pedig 7220 forintba. Legtöbbször a félpanziós ellátást keresték az pihenni vágyók, de az önálló ház, medence és a reggeli kategóriák is népszerűek voltak. Ugyan idén augusztus 20-a nem hozott hosszú hétvégét, mégis ez volt a nyár legtelítettebb hétvégéje.

 

A foglalási számok alapján a legtöbben Siófokon, Hajdúszoboszlón, Budapesten, Egerben és Balatonfüreden nyaraltak. A legkeresetteb tíz uticél közé Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs került.

 

Közülük Balatonfüreden és Hévízen volt a legdrágább. Tavalyhoz képest a legnagyobb áremelkedés Budapesten és Gyulán volt, mind a két helyen 18,1 százalékkal nőttek az árak. Ugyanakkor Egerben 1,8 százalékkal, Szegeden 5 százalékkal csökkent az átlagár 2021-hez viszonyítva.

 

A top turisztikai régiók közül idén is a Balaton bizonyult a legnépszerűbbnek, minden harmadik foglalás a magyar tenger térségébe szólt.