HVG TOP 500: Csongrád-Csanád megyében a helyzet változatlan

Nem okozott meglepetést a HVG-ben nemrég közzé tett TOP 500-as lista, ami a legnagyobb árbevétellel rendelkező magyarországi cégeket lajstromozza. Országos és megyei szinten is szétnéztünk.
Bod Péter

2022. november 29. 15:46

HVG TOP 500: Csongrád-Csanád megyében
a helyzet változatlan

Ahhoz, hogy egy magyarországi cég bekerülhessen az 500 legnagyobb cég közé, legalább 34 milliárd forintos árbevételt kellett elérnie. Csongrád-Csanád megyéből az 500-as listára tizenkét cég került fel, és közülük a legelőkelőbb helyre a Tradis Zrt. és az Országos Dohányboltellátó Kft. került. Az előbbi a 11., az utóbbi a 12. helyen végzett 866,7 valamint 861,3 milliárd forintos árbevétellel.

 

Apró szépséghiba, hogy a két hódmezővásárhelyi székhellyel rendelkező cég gazdasági teljesítménye lényegében elhanyagolható fontossággal bír a megye gazdaságára.

 

A megye harmadik legnagyobb árbevételű cége a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., amely a ranglista 174. helyén szerepel 93,4 milliárd forintos árbevétellel, negyedik az országosan a 181. helyet elcsípő Sole-Mizo Zrt. a maga 89, 2 milliárd forintjával. A Pick Szeged Zrt. 70,6 milliárdos éves árbevételével a lista 229. helyén szerepel.

 

A TOP 500-ban szereplő tizenkét megyei cég összesített árbevétele 2402 milliárd forint, ami a megyék erősorrendjében nem is volna rossz eredmény, mert Budapest és hat megye után ez a hetedik helyet jelenti.

Régiós összevetésben alig marad el a megye Bács-Kiskuntól, ahol tizennyolc cég került az első 500-as mezőnybe összesen 2419 milliárd forintos összesített árbevétellel. Igaz, Bács-Kiskun megye esetében a Mercedes kecskeméti gyára önmagában 1142 milliárd forintos árbevétellel rendelkezik. A cég nagyságát mutatja, hogy ezzel a mutatóval országosan a hatodik legnagyobb árbevétellel rendelkező cég.

 

Békés megyéből mindössze négy cég verekedte be magát a legnagyobbak mezőnyébe, amelyek együttes 175 milliárd forintos árbevétele lényegesen alatta marad a Dél-Alföld két másik megyéje gazdasági erejének.

 

A csongrád-csanádi képet azonban erősen árnyalja, hogy a 2402 milliárdból 1728 milliárd forintot a dohánykereskedelemben érdekelt két cég, a Tradis és az Országos Dohányboltellátó Kft. viszi el. Ha ezt az összeget kivonnánk, akkor 674 milliárd forint maradna, ami a valósághoz sokkal inkább közelítő képet adna a megyei cégek erejéről és árbevételéről.

 

A legnagyobb árbevétellel rendelkező magyarországi cég 2021-ben ugyanúgy, mint hosszú évek óta a Mol lett, megközelítőleg hatezermilliárd forinttal. Tőle messze lemaradva következik MVM Energetikai Zrt. 2850 milliárd forinttal, míg harmadik helyen az Audi végzett az előbbitől mindössze 3 milliárd forinttal leszakadva, 2847 milliárd forinttal.