HVG: Rogán Antal propagandaminiszter felügyelheti a titkosszolgálatokat, Lázár János akár a kereskedelemért is felelhet

Állítólag kormányon belüli nézeteltérés van a háttérben Rogán Antal és Pintér Sándor között. Lázár visszatérése egyelőre kétséges. Akár ő is lehet a titkosszolgálatok új kormányzati főnöke.
Cservenák Zoltán

2022. április 29. 15:40

HVG: Rogán Antal propagandaminiszter felügyelheti a titkosszolgálatokat, Lázár János akár a kereskedelemért is felelhet

Elveheti az Alkotmányvédelmi Hivatal felügyeletét Pintér Sándortól Orbán Viktor, az Információs Hivatalt pedig Szijjártó Pétertől – tudta meg a HVG. A lap arról ír, hogy a titkosszolgálati hivatalok átkerülhetnek a Miniszterelnökség alá, sőt, felmerült a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal neve is.

 

„Vannak, akik a két miniszter közötti viaskodásnak tudják be, hogy a Schadl-ügyben hónapokon át lehallgatta a belügy alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első emberét, rajta keresztül pedig Völner Pál igazságügyi államtitkárt” 

 

– írja a HVG.

 

Az is felmerült a lap szerint, hogy az ötödik Orbán-kormányban már nem Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, lehetséges utódként Lázár János neve is előkerült. A HVG ugyanakkor azt írja, a Pintér–Lázár csere nem tűnik valószínűnek, de egyelőre nem tudni, Lázár milyen módon térhet vissza a kormányba, ha egyáltalán visszatér.  

 

„Sokan valószínűsítik, hogy valamilyen élelmiszeriparért, kiskereskedelemért felelős beosztásban” – jegyzi meg Lázárral kapcsolatosan a HVG.

 

Az Alkotmányvédelmi Hivatalról és az Információs Hivatalról megjegyzik, egyik működésével sem elégedett Orbán Viktor, állítólag az Információs Hivatal az Ukrajna elleni orosz invázió előtt azt jósolta, nem lesz háború.

 

Rogán neve azért is bukkanhatott fel, mint a titkosszolgálatok új vezetőjeként, mert tagja lett a Nemzetbiztonsági Kabinetnek, aminek akár az elnöke is lehet. Sőt, állandó meghívottja a nemrég felállított Nemzetbiztonsági Operatív Törzsnek is.