Egy kis mosás, fűtés, főzés, világítás, és már el is értük az átlagfogyasztást áramból

Nem kell ahhoz pazarolni, hogy havonta tízezrekkel nőjön az áramszámla. Akinek elektromos fűtése van, az most nagyon rosszul járhat.
Cservenák Zoltán

2022. július 14. 16:30

Egy kis mosás, fűtés, főzés, világítás, és már el is értük az átlagfogyasztást áramból

Remek gyűjtéssel jelentkezett a HVG. Kiderül, nem kell ahhoz pazarolni, hogy az átlagos áramfogyasztás fölé menjünk, onnantól meg jöhet a nagyon drága áramdíj.

 

Aki az átlagos, havi 210 kilowattóra (évente 2523 kWh) áramfogyasztással lehoz egy hónapot, az kilowattóránként 37 forintot sem kell fizessen az áramért, így 7750 forintos áramszámlát kap ezután is, de minden egyes kilowattóra fájni fog ezen felül. Azt ugyanis már piaci áron számolja el a szolgáltató.  

 

A HVG szerint a piaci ár most 242 forint kilowattóránként, tehát, aki mondjuk havonta csak 50-nel lépi túl a 210-es átlagot, mindjárt 12 ezer forinttal nagyobb számlára számíthat.

 

A lap azt írja, nagyon könnyű az átlagfogyasztás fölé csusszanni, mivel egy család

 

  • világításra nagyjából 20 kWh-t,
  • főzésre elektromos tűzhellyel 80 kWh-t,
  • mosásra 40 kWh-t,
  • hűtő üzemeltetésére 60 kWh-t,
  • fagyasztó működtetésére 60 kWh-t,
  • a mosogatógép üzemeltetésére (kétnaponta mosogatással) 30 kWh-t használnak el egy hónapban.

 

Mindez nagyjából 290 kilowattórát, és akkor még nem számoltuk a kütyüket, a hajszárítót, a porszívót, a konyhai gépeket, klímát, ventilátort. Egy család fogyasztása még egy hűtést nem igénylő hónapban is elérheti a 320 kilowattórát, és ha egységenként 242 forinttal számolunk, akkor már közel 26 ezer forinttal nagyobb számla is érkezhet. Ez évente 320 ezer forintos extra kiadást jelenthet.

 

És akkor még a családnak nincs, vagy nem otthon tölti az elektromos autóját, nem árammal fűt, és hasonlók. Ezek egészen brutálisan megdrágíthatják az életüket.

 

Utóbbira hoz példákat a Telex. A hozzájuk érkező olvasói panaszokból az látszik, az árammal fűtés akár 280 kilowattórát is elvihet, ha ebből csak 200 kilowattórát számolunk nem rezsicsökkentetten, akkor havonta közel 50 ezerrel többe kerül a lakás fenntartása.

 

Ha nem elektromos a sütő és a főzőlap, illetve nincs fagyasztó, és nincs mosogatógép, akkor talán meg ki lehet jönni 210 kilowattórából.

 

Más esetben marad az energiatakarékos élet.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind