Huszonhárom halottja van egy vinnicjai orosz rakétatámadásnak, három gyerek is van köztük

Több tucat épületet leromboltak az oroszok, nagyon sok a sérült felnőtt és van néhány sérült gyerek is.
Cservenák Zoltán

2022. július 15. 01:32

Huszonhárom halottja van egy vinnicjai orosz rakétatámadásnak, három gyerek is van köztük

 

Legkevesebb 23-an meghaltak egy orosz rakétatámadásban Vinnyicában – közölte Ihor Klimenko, országos rendőrfőkapitány. Az áldozatok között 3 gyerek van. A támadás után legalább 100 embert, köztük 4 gyereket kórházba szállítottak. Egyelőre 34-en súlyos állapotban vannak. Klimenko szerint a holttestek közül eddig csak hatot azonosítottak. A támadásokban több mint 50 épületet és több mint 40 autót ért kár.

Véres babakocsi Vinnicjában, egy Liza nevű kislányé volt

 

A háború frontvonalaitól távol fekvő Vinnicja elleni támadás csütörtök délelőtt történt, amikor az utcák tele voltak emberekkel. Egy orosz tengeralattjáró a Fekete-tengeren Kalibr cirkálórakétákat lőtt ki a városra – közölte Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

 

Ezen a videón szereplő kislány, Liza Dimitrijeva is meghalt az orosz rakétatámadásban, édesanyjának leszakadt az egyik lába, bármikor meghalhat. A támadás után készült, sokkoló fotó bejárta a Twittert.

 

Negyven ország vizsgálná az ukrajnai háborús bűnöket

Az Egyesült Államok és több mint 40 másik ország megállapodott abban, hogy összehangolják a feltételezett ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálását. Csütörtökön a hágai konferencián – a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) székhelyén – 45 ország írt alá politikai nyilatkozatot az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásában való együttműködésről. Ezen országok közé tartoznak az Európai Unió államai, valamint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Ausztrália. Az ICC ügyésze, Karim Khan azt mondta: Az egyszerű igazság az, hogy a gyerekek, a nők és a férfiak, a fiatalok és az idősek terrorban élnek.

 

Zelenszkij: Ez terrorizmus

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a legutóbbi beszédében részletesebben kitért a vinnicjai orosz rakétatámadásra, amiben egy kislány is meghalt.

 

„Egy lány van ma a halottak között Vinnicjában, négy éves volt, Lizának hívták. Négy éves volt a gyerek! Édesanyja válságos állapotban van... Oroszország éppen akkor vetett véget a lány életének, amikor Hollandiában, Hágában konferencia zajlott az orosz háborús bűnökről. Egy konferencia, ahol arról döntöttek, mit kell tenni annak érdekében, hogy minden orosz katonát megbüntessenek. El tudsz képzelni más terrorszervezetet, ami megengedne magának ilyen merészséget? Ölni éppen abban a pillanatban, amikor korábbi bűnei nemzetközi vita tárgyát képezik. Egyetlen Vinnicja városunk elleni rakétatámadás következtében 23 ember vesztette életét. Három tíz éven aluli gyermek. És ez sajnos még nem a végleges szám. A törmelékmentesítés folyamatban van. Több tucat embert eltűntként tartanak nyilván. Súlyosan sebesültek is vannak a kórházba szállítottak között” 

 

– fogalmazott az ukrán elnök.

Vélemények

mutasd mind