Huszonhét centit emelkedik a tengerek vízszintje, akkor is, ha holnaptól leállnánk a fosszilis energiahordozók égetésével

Grönland megállíthatatlanul olvad.
Garai Szakács László

2022. augusztus 29. 17:54

Huszonhét centit emelkedik a tengerek
vízszintje, akkor is, ha holnaptól leállnánk a fosszilis
energiahordozók égetésével
  • Folyamatos szén-dioxid-kibocsátás,
  • más jégsapkák olvadása,
  • az óceán hőtágulása.

Ez a három tényező jelenti azt, hogy ha szerencsénk van, akkor csak huszonhét centit emelkedik a tengerszint ebben az évszázadban – írja a 444 a The Guardian cikkét szemlézve.

 

Csakhogy az sokkal valószínűbb hogy nem huszonhét centit, hanem kétszer annyit emelkedik a vízszint. Sőt, ha a tíz évvel ezelőtti rekordolvadás lesz a jellemző ebben az évszázadban, akkor hetvennyolc centit nő a tengerszint.

 

De nemcsak Grönland miatt lehet és van baj: a Himalájában és az Alpokban található hegyi gleccserek már a jegük harmadát-felét elveszítik, és egyes tudósok szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró is túl van azon a ponton, ami után elkerülhetetlenek a jelentős veszteségek. A felmelegedő óceánok is kitágulnak, ami növeli a tengerszint emelkedését.

 

A kármentés még lehetséges, de tényleg lépni kell: William Colgan, a Dánia és Grönland Nemzeti Geológiai Szolgálatának kutatója szerint még elkerülhető lenne a kelet-antarktiszi kolosszális jégtakaró összeomlása, ha gyors klímaintézkedéseket vezetnénk be világszerte.

 

Hogy ez miért lenne tényleg fontos?

Ha az a jégtakaró teljesen elolvadna, az 52 méteres tengerszint-emelkedéshez vezetne...