Huszonegy debreceni professzor tiltakozik az egyetemük átalakítása ellen

Nyílt levet tettek közzé a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának professzorai, amiben kiállnak az egyeztetés nélküli modellváltás ellen.

2021. január 25. 09:23

Huszonegy debreceni professzor tiltakozik az egyetemük átalakítása ellen

Mint írják, a Debreceni Egyetem Szenátusa 2021. január 21-i rendkívüli és zárt ülésen döntött az intézmény alapítványi egyetemmé alakításáról, amit a megjelent sajtóközlemény szerint széleskörű és intenzív egyeztetés előzött meg.

A huszonegy professzor szerint azonban ez így nem igaz, nem történt érdemi egyeztetés Debrecenben. 

Az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg. Úgy érzik, egy ilyen meghatározó és nagy horderejű döntés széleskörű és nyilvános előkészítést igényelt volna. Ezzel kapcsolatban hivatkoznak a Pécsi Tudományegyetemre, ahol a szenátus ülése nyilvános volt, és a Szegedi Tudományegyetemre is, ahol számtalan ellenvélemény, vélemény, kari tanácsi, professzori testületi állásfoglalás születtet – felszólalt többek között Szajbély Mihály és Döbör András is a szenátusi ülésen.

A professzorok azt is írják, Pécsen és Szegeden elhalasztották az átalakulásról szóló döntést. Valójában csak Pécsen halasztottak e hét csütörtökig vagy péntekig, Szegeden eleve január 29-ére időzítették a szavazást.

A debreceni professzorok szerint a rendkívüliség és zártság erős kételyeket és ellenérzéseket ébresztett sokukban és kétségeket demokráciájuk működésében.

Szerintük az, hogy a modellváltás szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, arra enged következtetni, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind