Húszan pályáztak a Rogán-féle korrupcióellenes hatóság vezetésére, itt vannak a nevek, de többen nem járultak hozzá a nyilvánossághoz

Az uniós költségvetési források magyarországi elköltését ellenőrizni hivatott Integritás Hatóság elnöki pályázata érvényes. Többen nem járultak hozzá a nevük közzétételéhez.
Cservenák Zoltán

2022. október 29. 16:14

Húszan pályáztak a Rogán-féle korrupcióellenes hatóság vezetésére, itt vannak a nevek, de többen nem járultak hozzá a nyilvánossághoz

Az elnöki posztra pályázók alkalmasságát megállapító bizottság szerint öten feleltek meg. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke figyelmébe leginkább ajánlott két jelölt nem járult hozzá a neve közzétételéhez. A bizottság ebben a sorrendben ajánlja a lehetséges elnököket:

 

 1. [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez]
 2. [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez]
 3. Dr. Matusik Tamás
 4. [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez]
 5. Darázs László.

 

A lista egyetlen igazán ismert személye Matusik Tamás büntető ügyszakos csoportvezető bíró, a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője. Az Országos Bírósági Hivatal honlapján fellelhető életrajza szerint diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte 2004-ben. 2004. szeptember 15-től bírósági fogalmazó a Fővárosi Bíróságon. 2008-ban jogi szakvizsgát tett, melyet követően bírói kinevezéséig bírósági titkár. 2009. november 1-jén nevezték ki bírónak, ettől kezdve nyomozási bíró a Budai Központi Kerületi Bíróságon. 2014-ben egy évig az Országos Bírósági Hivatalba beosztott bíró, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője. 2015. július 1-jétől a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője. Tagja a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának. Több publikációja jelent meg a nyomozási bíró eljárásával, az alapjogvédelemmel és az idegenrendészeti őrizettel kapcsolatban. Konferenciák és bírósági képzések rendszeres előadója, egyetemi szakjogászképzések felkért oktatója. Tárgyalóképes angol és német nyelvtudással rendelkezik, előbbi nyelvből középfokú, utóbbiból felsőfokú nyelvvizsgát szerzett.

 

Az alkalmassági bizottság alelnöknek 13 főt talált alkalmasnak: dr. Ambrus István, dr. Dabóczi Kálmán, dr. Dajka Gabriella, [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez], dr. Kovátsits Gábor, dr. Matusik Tamás, dr. Nagy Géza, dr. Nagy Zsombor Kálmán, [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez], dr. Papp-Lada Beáta, [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez], [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez], dr. Tóth Nikoletta.

 

A bizottság szerint ők lennének a legalkalmasabbak alelnöknek abc-sorrendben:

 

 1. Dr. Dabóczi Kálmán,
 2. Dr. Dajka Gabriella,
 3. [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez],
 4. Dr. Kovátsits Gábor,
 5. Dr. Matusik Tamás,
 6. Dr. Nagy Géza,
 7. [a pályázó nem járult hozzá nevének közzétételéhez].

 

Dabróczi Kálmán jogász, közgazdász, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt 2015 és 2019 között. 2006 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárságán dolgozott főosztályvezetőként, majd tanácsadóként, emellett 2011-től a Közlekedéstudományi Intézethelyettes vezetője, a közlekedéstudományi üzletág igazgatója volt. Kákosy Csaba minisztersége idején, 2008 januárjában bekerült a MÁV-START Zrt. igazgatóságába, 2009-től alelnökként a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt, ekként részt vett a MÁV szervezeti átalakításában 2010-ig. 2007 és 2009 között a Kisalföld Volán, 2007 és 2010 közt a Volánbusz Zrt. igazgatóságának tagja volt.

 

Dajka Gabriella az MVM Services Zrt. vezető közbeszerzési szaktanácsadója. 2007-től 2020-ig közbeszerzési biztos volt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Szakterülete a jog és a közbeszerzés.