Húsz szegedi fiatalnak nagyon jó napja volt ma: kis lakbérű garzonlakásokat adott át Botka László

Újabb húsz, fiataloknak felújított szociális bérlakást adott át Botka László polgármester szerdán délután a városháza házasságkötő termében. Az elmúlt években átadott bérlakásokkal együtt már 826 szegedi család számára biztosít a város otthont a piaci albérleti díjak töredékéért. A szociális bérlakásprogram folytatódik, már júniusban újabb pályázatot ír ki az ingatlankezelő.
Rafai Gábor

2023. május 24. 15:42

Húsz szegedi fiatalnak
nagyon jó napja volt ma: kis lakbérű garzonlakásokat adott át Botka László

– Ezt a programot azért találtuk ki, hogy a harmincöt év alatti, már dolgozó fiataloknak olcsó, megfizethető lakhatást biztosítsunk. Így nem a magas albérleti díjakra költik a pénzüket és lehetőségük van félre tenni, hogy később saját otthonhoz jussanak – mondta az ünnepélyes lakásátadón Botka László.

 

A polgármester elmondta, ezek a garzonok 28 és 30 négyzetméteresek, bérleti díjuk havonta 19 és 20 ezer forint. A mai drasztikus albérletárak mellett ez nagy könnyítést jelent a végleges lakásra spóroló fiataloknak.

 

A bérlet öt évre szól, de egészen a negyvenedik életévig meghosszabbítható, remélve, hogy addig mindenkinek megoldódik a lakásproblémája. 

 

– Számunkra az elmúlt években kiemelten fontos volt az önkormányzati lakásprogram és ez a jövőben is így lesz. Júniusban újabb huszonöt, teljesen felújított szociális bérlakást fogunk meghirdetni pályázat útján. Tavaly köszönthettünk a nyolcszázadik szerencsés szegedit, aki a várostól kapott bérlakást pályázat útján. Ezt a programot mindenféle nehézség ellenére a jövőben is folytatni fogjuk, mert mára különösen fontossá vált, hiszen az albérleti díjak az elmúlt időben teljesen elszálltak – mondta Botka László polgármester.

 

 

Az egyik felújított garzonlakás konyhája (fotók: Iványi Aurél)

 

Az IKV Zrt. idén februárban hirdette meg pályázatra azt a húsz garzonlakást, amelyekből tizennyolc a Székely soron, kettő pedig a Kereszttöltés utcai garzonházban található.

 

A március 24-i határidőig összesen 29 pályázat érkezett, ezek közül – szigorú pontrendszer alapján – választották ki azt a húsz szerencsés fiatalt, akik beköltözhetnek első önálló otthonukba.

 

A 28 négyzetméteres garzonok bérleti díja havonta 19 ezer 264 forint, a harminc négyzetméteresekért pedig 20 ezer 640 forintot kell majd fizetni.

 

 

A fiatalok részére meghirdetett garzonlakásra többek között az pályázhatott, aki közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően legalább egy éve szegedi lakóhellyel, vagy legalább három év szegedi tartózkodási hellyel rendelkezett és ténylegesen életvitelszerűen Szegeden lakik. 

 

A 35. életévet nem töltötte be, határozatlan, vagy minimum egy éves határozott idejű munkaviszonnyal, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik, vállalta az óvadék megfizetését és megfelelő jövedelemmel rendelkezik.

 

Az egyik szerencsés nyertes, Scherer Vanda elmondta, nagy segítség neki ez garzon, így tud először elkötözni otthonról és önálló életet kezdeni. 

 

– Olyan drágák most az albérletek Szegeden, hogy eddig inkább otthon maradtam a szüleimnél. Kíváncsian várom, milyen lesz egyedül élni, hogyan fogok a saját erőmből boldogulni.  Nagyon izgalmas időszak jön most az életemben.

 

Csamangó Janka is a szüleinél lakott eddig, ő is egyedül költözik be első önálló otthonába, a Székely sori garzonházba.

 

– Régen szerettem volna már a saját lábamra állni és önálló életet élni, de a mai árak mellett az albérlet egy jövedelemből megfizethetetlen. Nagy segítség ez a lehetőség az önálló élet elkezdéséhez.