Húsz év után először veszíthet Erdogan, a Twitter cenzúrázza a török ellenzék tartalmait

A török ellenzéknek 20 év után először van reális esélye leváltani az elnököt, de próbálják elérni, hogy neki lejtsen a pálya.
Farkas Judit

2023. május 14. 13:04

Húsz év után először veszíthet Erdogan, a Twitter cenzúrázza a török ellenzék tartalmait

Szombaton, egy nappal a török parlamenti választás előtt a Twitter korlátozta egyes tartalmak elérhetőségét - írja a Telex. A portál cikksorozatot közölt a napokban a török választásról, ami azért is érdekes, mert 20 év után először győzhetik le a liberálisnak indult, de jó ideje illiberális rezsimet építő Recep Tayyip Erdogant. Elon Musk dühös hangvételű tweetben tisztázta, miről is van szó, bár hivatalosan nincs arról információ, hogy milyen tartalmak érintettek. Azt írta válaszként egy újságírónak: az volt a választása, hogy néhány tartalmat elérhetetlenné tesz, vagy az egész országban blokkolják a Twittert, ami nem először fordulna elő. A törökországi földrengés után például központi utasításra tiltólistára tették a weboldalt és az alkalmazást a nagy török internetszolgáltatók, amikor megszaporodtak a kormányt kritizáló bejegyzések.  

 

 

Musk rögtön kapott az ügy kapcsán jó tanácsokat is, amikor feltette a kérdést: mit kellett volna tennie? Jimmy Wales Wikipedia-alapító szerint például az ő példájukat is követhette volna: a Wikipedia egy hasonló esetben ellenállt a kérésnek, a török legfelsőbb bíróságig vitte az ügyet, és végül ott nyert is.

 

Még ma kiderül a nem hivatalos eredmény

 

Helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 7 órakor) Törökország-szerte megnyíltak a szavazóhelyiségek a köztársaságielnök- és parlamenti választásokon. A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint délután 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhatnak az urnákhoz. Az MTI összefoglalója szerint a török hatóságok összesen 64 millió 113 ezer 941 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 60 millió 697 ezer 843-at belföldön, 3 millió 416 ezer 98-at pedig külföldön. Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van. 

 

A külföldön élő törökök április 27. és május 9. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhatnak. Május 9-ig 1 millió 817 ezer 10 külföldi török élt választójogával, a részvételi arányuk 53,19 százalékos volt. Az ő szavazócéduláikat a napokban Ankarába szállították. Ezeket a borítékokat szintén a 17 órás urnazárást követően bontják ki. A választások rendben zajlanak, 11 óráig nem érkeztek hírek rendbontásról. 

 

Jöhet második forduló is

 

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, a harmadik kihívó, Muharrem Ince visszalépett. Utóbbi két kihívó alacsony támogatottsággal bírt.


Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, Ogant az Atya Szövetsége támogatja.

 

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak. A parlamenti választás egyfordulós. A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener pénteken azt mondta, hogy a nem végleges eredményeket még a választások napján, tehát vasárnap kihirdetik.

 

Nyitóképünkön a jelenlegi török elnök látható, akinek illiberális rezsimje most bukhat: még ma kiderül a nem hivatalos eredmény.