Húsvét vasárnapig egyfolytában hömpölyög a Mars téri piac, ide is megérkezett a tavasz

Sonka, tojás, torma – idén is ez a három legkeresettebb áru a húsvét előtti piacon. Kimentünk a Mars térre megnézni, mit, mennyiért kínálnak az ünnepre. Tavalyhoz képest nem sokat mozdultak az árak. Aki ma kihagyta, annak érdemes tudni, hogy nagypénteken és szombaton is lesz a piac.

2021. április 02. 06:04

Teljes nagyüzemmel működik a Mars téri piac nagypénteken és szombaton is, vasárnap és hétfőn viszont zárva leszünk

– mondta el érdeklődésünkre Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

Jó tudni, hogy sem idő, sem életkor szerinti korlátozás nem lesz a piacon, a maszk használata természetesen kötelező és erősen ajánlott a másfél méteres védőtávolságot is betartani, ahol csak lehet.

A Mars téren a nagycsarnokban és a szabadtéri asztalos piacon árusító zöldség-gyümölcskereskedők és őstermelők mellett az élelmiszereket, a vegyi árukat és higiéniai termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva, a vendéglátó egységek pedig csak elvitelre szolgálhatják ki a vásárlókat.

Már csütörtökön is nagy volt a roham a sokáért és a tojásért

Sonka van csontos és csont nélküli, paraszt és szív, sőt még kötözött is, mint a bolond – ahány fajta és ahány árus, annyiféle árral találkozhatunk idén is. Ezért nem könnyű tudományos alapon összefoglalni a Mars téri sonkatúránk eredményét, de megkíséreljük.

Még több képet a fenti nyitófótóra, vagy ide kattintva talál (fotók: Iványi Aurél)

A parasztsonkát, csonttal jellemzően 2500 forintért kínálják a csarnok hentesüzleteiben, a csont nélküliért 2800-at, a kötözöttért 3 ezret is elkérnek.

A házi, kistermelőktől vásárolt füstölt disznóságok drágábbak: az egyszerű parasztsonkát 3 ezerért, a kötözöttet 3300-ért kínálja az árusok többségre. A fazékba mellé füstölt kolbászt is lehet venni 3 ezerért, vagy házi szalámit az ünnepi asztalra kilónként 4200-ért. Nekünk szerencsénk volt, találtunk kiváló csont nélküli parasztsonkát, 1799 forintos kilónkénti áron. És reménykedünk, hogy a sonkára nem igaz a mondás és az olcsónak sem lesz híg a leve.

A füstölt hús mellé dukál a tojás is: itt legalább olyan változatos árakat találunk, mint a sonkáknál.

A legkisebb jércetojásokat már 35 forintért is haza lehet vinni, az óriásokért pedig akár 60 forintot is elkérnek, a kettő között pedig minden méret és ár előfordul.

Egy valami még biztosan nem hiányozhat a húsvéti bevásárlókosárból és az ünnepi asztalról: a friss torma, ami az „orrunkat is tisztítccsa”.

Az elmúlt években leginkább darabra kínálták a csípős gyökeret, ránéztek a vásárlóra, majd a tormára, hozzácsapták a napi dátumot és gyorsan kikalkulálták az árat aszerint, mit néztek ki a vevőből.

Az idén azonban szinte mindenhol kilóra mérik a reszelni való tormát, egységesen ezer forintért.

Egy-egy szép szál kétszázötven-háromszáz forintból kijön, a könnyeink pedig majd otthon, reszelés közben.

Vitaminbombákkal érkezett meg a tavasz a Marsra

A járvány mellett a tavasz is betette a lábát a piacra, így egyre több friss zöldség közül választhatunk a hosszú hétvégére.

A friss spenótot 1000 és 1200 forint között kínálják kilónként. Járvány idején igazi vitaminbombának számítanak a különféle zöldhagymák, csomójukat 150 és 220 forint között árulják, a hagyományos, friss zöldpaprikáért 650-1100 forintot kérnek, de láttunk 1498 forintért is. Az import pritaminpaprika  750 és 980 forint között kellette magát.

A hidegtálra való uborka 450 és 680 forint között, a paradicsom 550 és 1280 forint között vihető haza kilónként, de itt akad extra portéka is, a koktélparadicsom, amit kilónként még két és fél ezerért is láttunk.

A tavaszt hírelik a méregzöld színű, hatalmas fejű saláták is, mérettől függően 150-tól 220 forintért. Olcsó és kapós vitamin-utánpótlás a hónapos retek, 150-200 forintért már egészen méretes csomókat is lehet kapni.

Megjelent az import földieper, meglepetésnek vehetünk fél kilót 900 forintért az ünnepi asztalra.

A húsvéti piac hangulata nem változik, ha nem lenne maszk az árusokon és a vevőkön, azt gondolnánk, az idei ünnepi készülődés is éppen olyan, mint máskor.

Rafai Gábor

Címlapon

mutasd mind